Нов начин за хакване – чрез звукови вълни

Импровизирана предавателна антена, наречена Futenna, добавя допълнителен канал, който е труден за откриване с обикновена антена

Импровизирана предавателна антена, наречена Funtenna, добавя допълнителен канал, който е труден за откриване с обикновена антена

Екип от специалисти, които се занимават с изследвания на интернет сигурността, установи, че хакерите биха могли да се снабдят с данните от компютри, принтери и всевъзможни други устройства всеки път, когато за изпращането на дадена информация извън офиса/дома се използват звукови вълни.

Атакуващата програма поема контрол над мястото, откъдето преминават както входящите, така и изходящите вериги, и им въздейства така, че да завибрират с определена честота. Тези вибрации биха могли да бъдат засечени с AM радио антена, но само от близко разстояние до сградата, от която се излъчват.

От десетилетия шпионски агенции и учени се опитват да открият начин за извличане на информация от клавиатури и подобни устройства, както и за успешно улавяне на светлина, топлина и други излъчвания, които биха позволили на получателя да реконструира дадено съдържание.

Новата импровизирана предавателна антена, наречена Funtenna от експерта изследовател Анг Цуй от Red Balloon Security, добавя допълнителен канал, който би се оказал наистина труден за откриване с обикновена антена. Причината за това се корени във факта, че трафик логовете не биха могли да уловят данните, които напускат дадено помещение.

В началото на август по време на ежегодната конференция за сигурност Black Hat, проведена в Лас Вегас, Цуй демонстрира системата в действие. Той увери, че ще разпространи кода на иновацията, за да може всеки желаещ да се възползва и да гради върху работата му. Не е трудно да предположим, че от това ще се облагодетелстват и злонамерени хакери.

По думите на Цуй, на първо място, човек би трябвало да се снабди с антена, която да постави в близост до определената сграда. Така той ще бъде в състояние лесно да хване вълните. След това ще трябва да открие начин за влизане в определеното устройство и да преобразува желаните данни във формат за предаване.

Разработването на подобни инструменти през последните години ясно показва нарастващата мощ на атакуващите над защитниците във виртуалното пространство. За това са виновни именно все по-сложните и разностранни устройства, които изобретателите все така усилено продължават да сътворяват и доразвиват.

Статията е подготвена със съдействието на Софтуерен университет, който наред с обученията по програмиране организира и семинари на тема интернет сигурност.

Кристина Кацарска

Кристина Кацарска

Коментари по темата: „Нов начин за хакване – чрез звукови вълни”

добавете коментар...

  1. у уууууууууууууу

    Уууууууууууууууу

  2. :o)

    Смартфон = Страхфон
    Ама вземете си, направете си удобства, вкарайте си всичката информация, кредитни карти,
    правете плащания с един клик от телефона си…давайте, супер защитени сте 🙂

  3. Hokutoshinken

    Преди няколко години гледах някакъв филм, чието заглавие не си спомням вече, та във филма имаше една сцена в която хакер взе от ръцете нокията на човека срещу него и с едни листо от близкото разтение в саксия изсвири някакъв тон държейки нокията на 15-20 сантинетра от лицето си, и след това върна обратно телефона на човека назвайки му че вече телефонът му е хакнат, и може да говори безплатно с цялата планета.
    Филмът беше от ’90 години на миналия век…

  4. Ивко

    Пак няма да могат да подслушват хората, които трябва. 🙂

Коментар