Въвеждаме телемедицина в спешната помощ

Телемедицински устройства ще подпомагат оказването на спешна помощ от разстояние, стана ясно днес на демонстрация на новите апарати от министъра на здравеопазването Петър Москов и директора на Центъра за спешна медицинска помощ-София (ЦСМП) Георги Гелев.

Устройствата, общо 25, са купени с постановление на Министерския съвет за 18 центъра на спешна медицинска помощ, съобщи министърът, цитиран от БТА. Това е апаратура със сериозно количество параметри, отчитаща на място основните жизнени показатели на пациента, които в жива връзка се изпращат и могат да се четат от координационния център.

Благодарение на тези устройства, няма да е задължително екипът на място да бъде лекарски. По думите на Петър Москов, устройствата дават повече сигурност на диагнозата и яснота за нужните бързи спешни действия.

Апаратът е от последно поколение и освен да снема кардиограмата може да дефибрилира, да дава кислородната наситеност на кръвта, да определя кръвното налягане и още няколко показателя. Засега апаратите са разпределени в 18 центъра, като в София устройствата са три. Предстои да бъдат купени още, съобщи Георги Гелев.

Коментари по темата: „Въвеждаме телемедицина в спешната помощ”

добавете коментар...

  1. Програмист

    тези елементарни уредчета могат да се сглобят и програмират от начинаещи но държавата пак е дала луди пари на некоя своя чужда фирма

Коментар