IBM иска да наложи една IoT платформа съвместно с ARM

Партньорство между IBM и ARM ще позволи събиране и анализ на огромни обеми данни, постъпващи от най-различни устройства

Партньорство между IBM и ARM ще позволи събиране и анализ на огромни обеми данни, постъпващи от най-различни устройства

IBM започна партньорство с британския разработчик на чипове ARM Holdings. Двете компании ще развиват “интернет на нещата” (IoT), помагайки както на малки стартъпи, така и на големи корпорации да пускат мрежови устройства и услуги.

В частност, IBM и ARM ще разширят облачната платформа IBM IoT Foundation, като включат към нейните аналитични услуги устройства с операционна система ARM mbed. Последната все още не е достъпна публично, но разработчиците могат да получат бета версия, приложима за микроконтролери, които се използват в сензори и устройства за вграждане.

ARM mbed е опит да се реши проблема с фрагментирания IoT пазар, на който почти всеки производител на микроконтролери налага собствена платформа, което усложнява разработките на устройства и приложения.

Инициативата IoT Foundation също е насочена към преодоляване на този проблем. Съществуват твърде много облаци, които съхраняват и обработват данни, докато IBM иска да наложи сред разработчиците един авторитетен облак.

Предполага се, че партньорството на IBM и ARM ще позволи събиране и анализ на огромни обеми данни, постъпващи от устройства като промишлени роботи, метеорологични датчици и носими дисплеи. Резултатът от анализа може да послужи като основа за взимане на решения.

IDC прогнозира, че към 2020 г. IoT пазарът ще достигне 7,1 трлн. долара, спрямо 1,9 трлн. долара през 2013 г. Предвид тази перспектива, всички големи играчи на ИТ пазара кроят стратегии и планове в областта на IoT.

Коментар