Dell ще инвестира $125 млрд. в Китай

Майкъл Дел прави смели стратегически ходове, след като се отърва от акционерите в Dell

Майкъл Дел прави смели стратегически ходове, след като се отърва от акционерите в Dell

Американският ИТ гигант Dell планира да увеличи значително инвестициите си на китайския пазар. В близките пет години компанията от Тексас ще вложи 125 милиарда долара в азиатската страна, съобщи основателят и настоящ мениджър на Dell – Майкъл Дел, цитиран от Ройтерс.

Сумата изглежда огромна, но още през 2010 г. Dell обяви, че в следващите 10 години ще инвестира 250 млрд. долара на пазара в Китай, така че не става въпрос за грешка, коментират анализаторите.

Dell ще приложи подхода “в Китай за Китай”, като възнамерява да работи тясно с властите в страната. В потвърждение на тази стратегия, в началото на годината Dell обяви партньорство с държавната фирма China Electronics.

Засега няма информация в какви точно дейности ще бъдат насочени колосалните инвестиции от 125 млрд. долара. Dell споменава единствено за разширение на научно-изследователския си екип, разположен в Китай.

По-рано друт ИТ гигант, IBM, също обяви, че възнамерява да засили присъствието си в страната и, че не се страхува да споделя технологии с китайците. Наскоро стана ясно и, че Google възнамерява да се завърна в азиатската страна с онлайн магазина за приложения Google Play, след като се е съгласил със спорни изисквания на властите.

Всичко това се случва на фона на някои рестриктивни мерки, предприети от страна на китайското правителство спрямо участието в търгове на чуждите ИТ компании, както и на взаимни обвинения между САЩ и Китай в кибершпионаж.

Коментар