Илон Мъск предлага да стоплим Марс с ядрена бомба

Известният предприемач Илон Мъск, основател на компаниите Tesla и SpaceX, има смела идея за населяване на Марс. Според него, необходимо е първо Червената планета да бъде затоплена, за да стане по-гостоприемна за бъдещите заселници от Земята.

Марс се нуждае от реконструкция, цитира Блумбърг думите на Мъск. Затоплянето на атмосферата на планетата може да стане по два начина: бавен и бърз.

Първият се свежда до генериране на парникови газове – процес, който може да отнеме десетилетия. Бързият начин предвижда взривяване на термоядрени бомби в областта на марсианските полюси.

Реализацията на подобна идея за промяна на климата на Марс и заселванe на милионна колония ще изисква принципно нови космически кораби, които могат да носят на борда по-голям брой хора и огромен товар.

Настоящите кораби SpaceX ще могат да превозват астронавти още в следващите две-три години. Но пилотируеми полети до Марс ще станат възможни в най-добрия случай към средата на следващото десетилетие.

Според Илон Мъск, за човечеството е крайно важно да формира колония на Марс с милионно население. Подобен мегаполис на чужда планета ще позволи да бъде съхранена цивилизацията в случай на глобален катаклизъм и необратима катастрофа на Земята, смята той.

Коментари по темата: „Илон Мъск предлага да стоплим Марс с ядрена бомба”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Лондончанина изпусни малко напрежението, че нещо прегряваш. И се научи да различаваш медийните раздувки от действителност.

  2. Valy- London UK

    Na xienata ne mu e dostatu4na Zemiata. Me4tae si i Mars da prilapa. Ne e poznal oba4e. Ne moje6 da ima6 vsi4ko. Za6to za negoviat kef 6te se promenia tsiala edna planeta. Koi e toi, 4e 6te vzriviava atomni bombi kudeto i da bilo. Dnes na Mars, utre moje da mu xrumne i klimata na Zemiata da popromeni s 5-6 svruxmo6tni iadreni explozii.

  3. Фофу

    По-скоро бих казал, че ще е доста трудно да спасим собствената си планета и все още не се знае дали ще можем, та какво остава да мислим за Марс.

  4. :o)

    “Визионера” май е гледал много холивудски филмчета.

    Много по вероятно е да спасим собствената си планета, отколкото да “колонизираме” Марс
    с текущите ни технологии.
    Пълен ташак е някой да си мисли че милион хора могат да оцелеят на Марс в близките 100 години 🙂

  5. Борис

    Поредното безумно изказване на този изкуфял човек. Учудва ме, че толкова много хора го харесват и повтарят фанатично думите му. Може да е добър бизнесмен и голям иноватор, много интелигентен и т.н, но е изкуфял.

  6. Фофу

    Нема да се плашиш Hokutoshinken ще направим съюз с вулканите. Ако пък ако вулканите не са някъде на околоземна орбита ще трабва да потърсим ромуланите отвъд неутралният сектор. Далечко е, но с 9 та светлинна се стига за около 14 дни.

  7. До Hokutoshinken

    Ам ко да прайм!? Нищо. Ще ядем бахура.

  8. Hokutoshinken

    Ами ако евентуално марсианците решат да отвърнат на удара?
    / все пак да допуснем че има 0.001% вероятност да има такива и по някаква случайност са технологично по-развити от нас, и ко праим тогава?/

Коментар