Apple загърби пет принципа на Стив Джобс

Четири години след смъртта на Стив Джобс неговата компания Apple изневери на пет принципа, които легендарният ИТ предприемач отстояваше приживе.

На 9 септември Apple представи 12,9-инчовия iPad Pro с цифрово перо Pencil. Но на премиерата на първия iPhone през 2007 г. основателят на компанията заяви, че стилусът е никому ненужен.

Освен това Джобс казваше, че 9,7-инчовият екран на iPad се явява минимален за таблетите. Само една година след смъртта му Applе пусна на пазара 7,9-инчов iPad mini, който между другото се наложи като един един от най-продаваните продукти на компанията.

Стив Джобс постоянно осмиваше фаблетите, твърдейки, че никой не иска да купува подобни големи смартфони. Но през есента на 2014 г. Apple увеличи диагонала на iPhone от 6 до 4,7 инча и пусна iPhone 6 Plus с 5,5-инчов екран.

Джобс беше привърженик на скеоморфизма, или стил в дизайна, който имитира обекти и текстури от реалния живот. Apple не само уволни мениджъра на iOS Скот Форстал, който се придържаше към този стил, но и се отказа от скеоморфизма със седмата версия на iOS, а по-късно загърби този принцип и в Mac OS X.

Известно е също така, че Стив Джобс не беше филантроп. Той не подкрепи нито една благотворителна програма, дори когато Apple процъфтяваше. Неговият наследник Тим Кук се обърна към благотворителността скоро след като пое кормилото на компанията.

Коментари по темата: „Apple загърби пет принципа на Стив Джобс”

добавете коментар...

  1. физик

    Само дето изпускате най-важния принцип на Стиви (в завета му към Тим Кук): “Не копирай Стиви и никога не си задавай въпроса какво той би направил!”

    С една дума, Тим Кук си следва най-важния принцип на Стиви, който написах по-горе и на още по-прост език значи – когато твориш и създаваш не си поставяй изкуствени граници. Та Чичко Стив не случайно го е казал това, щото е знаел как се случват творческите процеси и че сляпото следване на принципи е контрапродуктивно.

  2. О_о

    Уви, Джобс е известен с факта, че променя мнението си доста често. Т.е. “принципи” е доста тежка дума.

    Голяма част от изказванията на Джобс са в контекста на конкретното технологично развитие, никога не е твърдял, че са трансцендентни.

    С малко ровене в интернет ще установите, че перз 2007г анализатори твърдяха, че iPhone няма да се продава добре заради прекалено големия си екран (3.7”). В този смисъл, фаблетите бяха огромни, дебели и тежки. Технологиите за производство се развиха изключително много, за да могат да направят устройства с голям екран, които все пак не са тухли четворки.

    По същия начин, през 2010г, когато Джобс говореше за стилуса, имаше предвид реализациите до онзи момент. Те бяха доста простички – една обикновена пластмасова пръчица, която се ползва да натискаш върху екрана. Нямаше чувствителност на натиск, наклон и прочее.

    Първите патенти на Apple за стилус с чувствителен връх и прочее са от 2009г. Т.е. работят по Apple Pencil поне 3-4 години по-рано, някъде 2005г. Това е точно възхода на Apple при Джобс.

    Единствено iPad Mini може да се каже, че е сред “принципите”, които са нарушили. Този продукт, обаче, никога не е бил със съществен пазарен дял. Доказателство е липсата на сериозно обновяване на тези устройства. Само леко претоплят миналогодишната технология в по-малък корпус.

    Относно скеоморфизма мисля, че също се престаравате. Да, това е конкретен стил, който му харесваше. Но, дизайнът беше променен от Джони Айв, който в крайна сметка е от най-близките хора на Джобс и с най-големи правомощия в компанията.

Коментар