Учени се надяват да ни открият мъдри извънземни

Британски астрономи подготвят послание до извънземни, с което се надяват да бъдем открити по-лесно в необятния космос. Конкурсът Breakthrough Message, в рамките на който се подготвя посланието, е спонсориран от руския милиардер Юрий Милнер, съобщи BBC.

Милнер предлага на учените да съставят кратко съобщение, което може да се изпрати в космоса в буквено-цифров, графичен или друг формат. Учените обаче не са единни по въпроса дали изобщо трябва да информираме извънземните за съществуването на разумна планета като нашата.

Наивно е да се предполага, че извънземните ще дойдат да ни унищожат или поробят, коментира Андерс Сандберг, астроном и философ от Оксфордския университет. Такъв сценарий, според него, е малко вероятен, но все пак е възможен, когато развита цивилизация се сблъска с по-изостанала.

Учените се надяват на варианта да срещнем мъдра цивилизация, която може да сподели с нас своя опит в решаването на проблемите с климата, в създаването на изкуствен интелект и др.

Коментари по темата: „Учени се надяват да ни открият мъдри извънземни”

добавете коментар...

  1. Иво

    Те извънземните отдавна са на земята и знаят за нас. Работата е там, че масмедиите го крият от населението, а ни занимават с други глупости.
    Хора, отворете си очите!

Коментар