Lenovo ще прави компютри с руски процесор

Процесорът Байкал може да намери приложение в персоналните компютри на Lenovo

Процесорът Байкал може да намери приложение в персоналните компютри на Lenovo

Lenovo планира да пусне компютри с руския процесор Байкал. Най-големият производител на РС в света преговаря с руската компания Т-платформа за използване на чиповете на дъщерното й дружество Байкал електроникс в своите компютри.

Генералният директор на Lenovo за Русия, ОНД и Източна Европа Глеб Мишин уточнява пред агенция РИА, че става въпрос за настолни РС и мобилни компютри. Засега няма повече информация за срокове и възможни обеми на производство.

С подобни компютри Lenovo ще се опита да печели държавни поръчки в Русия. Според представител на Байкал електроникс, търсене на компютрите Lenovo с руски процесор ще има както от държавния сектор, така и от частни клиенти.

Проектът Байкал (Baikal) предвижда разработка на няколко процесора за различни платформи. Очаква се процесорът да има производителност, достатъчна за работа с офис приложения. Основен конкурент на Lenovo в Русия е тайванският производител Acer.

Коментари по темата: „Lenovo ще прави компютри с руски процесор”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Искаш да кажеш, като развием болчетата на процесора…

  2. Новият

    Руснаците отново слагат конят зад каруцата! По-логичното е да си произвеждат собствени компютри с техния Байкал, а не да закупуват от Китай! Рано или късно ще им уври главата!

  3. .

    И като отворим процесора, вътре ще намерим транзистори КТ315…

  4. Issy

    Не виждам особен проблем в производството на такъв вид процесор в русия , те отдавна си произвеждат свои процесори за военни цели , и трбва да кажа , че са доста яки.. Вериятно ще сменят само опкод слоя за да го направят х86 съвместим , но видеото незнам…

  5. Anonymous

    Казват, че процесора имал по – висока производителност от коре и 7 4960. Нямам идея обаче за графиката как ще стане работата.

  6. Hokutoshinken

    Аз бих си купил, от чисто любопитство

  7. Пацо

    Ето ти решение на проблема по комунистически, само не разбрах как така запада реши да произвежда всичко в Китай, но това пък сигурно е по капиталистически (най-евтиното произвоство, в което работниците са като роби)!

  8. Станислав

    Направиха нов процесор за да не ги шпионират американците и ще го дадът на китайците да им правят компютрите. Мъко моя

  9. :-)

    Това само китаец може да го измисли …

Коментар