80% от британците искат легален P2P

Шокиращи – и добри, и лоши, се оказаха резултатите от проучването на музикалното потребление в Обединеното кралство, проведено за British Music Rights. Лошите за индустрията новини: онлайн споделянето на файлове надхвърля всички прогнози и изчисления от предишни проучвания. Добрите новини: много хора искат да плащат за услуга, която предоставя легално, лицензирано P2P споделяне на файлове, съобщава theregister.co.uk.
Половината от анкетираните смятат, че големите телекоми трябва да плащат на създателите на такъв тип мрежи, за да притежават лиценз. Учудващо голям брой хора все още оценяват музиката на физически носител, а две трети от потенциалните абонати на законните P2P твърдят, че биха продължили да си купуват компактдискове.
74 процента от запитаните заявяват, че искат да ползват законна P2P услуга, която да “притежават” и чрез която да съхраняват изтеглените файлове. От активните потребители, теглещи музика през P2P, цели 80 процента искат легално да ползват тези услуги.
Ентусиазмът на потребителите обаче се изпарява, що се отнася до плащането за достъп до т.нар. стрийминг – т.е. гледане и слушане в реално време. Тук 64 на сто проявяват интерес към услугата по гледане или слушане на музикалния файл, но без да се позволява на слушащия да си прави постоянно копие.
62,9%  от потенциалните абонати на законната услуга по споделяне на файлове все пак твърдят, че ще продължават да купуват CD-та, спрямо 52,3% на потенциалните абонати на стрийминг услугите, които не искат да се дава възможност за копиране и съхранение на музиката.
В ерата на цифровата информация хората все още обичат музикалните си колекции на физически носители. 73 на сто ги оценяват  като най-ценните си притежания – приемат ги за много по-ценни от мобилните си телефони и  други възможности за избор в анкетата, като дрехи, DVD-та или книги.
Причината, която участниците в проучването са изтъкнали, за да тачат компактдисковете, е простото им желание да притежават физическо копие на любимата си музика. Над 40 на сто от запитаните британци отговарят, че харесват вида на CD-тата като носител на данни, а под 10% твърдят, че предпочитат компактдисковете заради по-доброто качество на звука, което осигуряват.
63 процента от анкетираните признават, че "незаконно" теглят нелицензирана музика – средно даунлоудваната на месец информация е около 53 трака.
Основната част от анкетираните меломаниаци имат алтруистични подбуди, показват резултатите от проучването. Над 2/3 твърдят, че дават нещо в замяна на общността на музикалните потребители. Около 40% ъплоудват, за да покажат на останалите музика, която не се предлага масово; също толкова посочват като мотив желанието да препоръчат музиката, която оценяват най-високо.
Мотивът, който най-често се изтъква за споделянето на музика в уебкастове и коментари, е, че цената й е твърде висока. В проучването обаче този аргумент е застъпен едва от 10 на сто от анкетираните. Това предполага, че участвалите в проучването осъзнават ценността на възможността за споделяне на музика и са мотивирани от чувство за справедливост и от принципа за реципрочност – нещо за друго нещо незаконно.
Мнозинството отбелязва като аргумент за изтеглянето на музика, че е безплатна и спестява пари – над 70 на сто. Над 60% пък твърдят, че даунлоудват, защото искат да се сдобият с твърде рядко или трудно откриваемо парче. Отново около 60% теглят, защото искат да чуят музиката, преди да си я купят.
62 на сто от всички анкетирани са теглили музика през P2P технология и 52% са качвали музика. Средният брой копирани и предадени на приятели компактдискове е 5,05 за възрастовата група от 18 до 24 г. и 2,30 за над 25 г.
mp3 колекциите съдържат средно 1 770 парчета – за 48% от тях не е платено. “Крадената” музика на дискове обаче е едва 14% от средната CD сбирка от 150 CD-та.

Коментар