Мозъчни хирурзи оперираха с жестове

Новата технология на жестов интерфейс, която се намира в сериозен подем, премина през важен полеви тест по време на мозъчна хирургическа операция.

Продължавайки прогреса в тази област, изследователи от израелския университет “Бен Гурион” разработиха компютърна система с жестове, предназначена изцяло за медицинска употреба.

Жестовите интерфейси са изключително горещо поле на компютърните технологии. Наскоро Microsoft съобщи, че нейната следваща операционна система Windows 7 ще разчита до голяма степен на управление чрез жестове и сензорни докосвания. В основния случай жестовият интерфейс позволява на потребителите буквално да обработват изображения на екрана чрез движения на ръцете.

Понякога тези възможности са придружени и от сензорни опции, като в случая на iPhone, където един жест на леко притискане може да смали или да увеличи образа на даден обект.

В миналото докторите са използвали сензорни екрани или мишка, за да управляват и обработват изображенията по време на операции, което се прави и до ден днешен. Това обаче води след себе си редица рискове. Така например, пипайки екрана, веднага се създава риск от компрометиране на стерилността и възможност за инфекция по време на операцията.

Новата система на израелските учени разчита изцяло на жестове и не използва никакво пипане. Тя позволява на лекарите да работят над изображенията, движейки само ръцете си пред екрана.

Системата бе подложена и на внушителен полеви тест в болницата на град Вашингтон, като резултатите са публикувани в детайли в юнския брой на списанието на Американската асоциация по медицинска информатика. Хуан Уах, който неотдавна стана доктор по философия, е бил водещата фигура в изследването на университета “Бен Гурион”, където той работи в отдела за индустриално инженерство и управление.

Стерилният интерфейс за една управлявана от човека машина е от изключително голямо значение. Ако хирургът може да управлява медицинската информация по безопасен начин, то това означава, че шансовете пациентът, операционната зала и другите хирурзи да бъдат заразени, са нулеви, каза Уах.

Тази технология може да замени сензорните екрани, използвани в момента в повечето хирургии, които задължително трябва да бъдат запечатани, за да се избегне натрупване или разпространение на зарази. Освен това сензорните екрани изискват гладки повърхности, които трябва да са напълно почистени след всяка процедура – понякога обаче това не се прави.

Имайки предвид високите настоящи нива на инфекциите в американските болници, които са неприемливи, новата система би могла да предложи възможно решение на проблема, добави Уах. Позната като Gestix, системата премахва нуждата от сложни и до голяма степен неефективни процедури на стерилизация на сензорните екрани в операционните зали.

Когато се “сблъскали” с технологията, хирурзите първо се научили да движат ръката си бързо в една от осемте възможни посоки, избягвайки неутралната зона и движейки по този начин ли изображението. Лекарите се научили също така да смаляват и увеличават размера на изображението, въртейки ръцете си по и обратно на часовниковата стрелка. За да бъдат избегнати подвеждащи за интерфейса сигнали, когато приключи работата си, докторът трябва да отпусне свободно ръцете си, което веднага включва “спящия” режим.

Движенията на ръцете се прихващат от камера Canon VC-C4 и се обработват от процесор Intel Pentium и устройство Matrox Standard 2 Video Capture. Системата е била тествана с огромен успех по време на две мозъчни биопсии на живи хора. Според изследователите, това е първият път, когато подобна технология е използвана в процедура върху жив човек.

В момента продължаващото усъвършенстване на технологията се фокусира върху разширяване на възможностите на жестовия интерфейс за нуждите на телероботни и телеоперационни системи. Добавяйки и гласово разпознаване, учените се надяват да създадат система с множество режими на контрол.

Екипът от бенгурионския университет не съобщи за настоящи планове за комерсиализация на технологията, но изглежда много вероятно, че в скоро време системата ще си пробие път в болниците.

Коментар