Хакери похитиха данни на 21 млн. американци

Пръстовите отпечатъци на 5,6 милиона американци попаднаха в ръцете на хакери

Пръстовите отпечатъци на 5,6 милиона американци попаднаха в ръцете на хакери

Хакери се добраха до пръстовите отпечатъци на милиони американци, съобщават от Бюрото за управление на персонала. Поредното изтичане на лични данни е един от най-големите подобни инциденти със сигурността.

Твърди се, че атакуващите са проникнали в няколко компютърни системи на правителствени организации по цялата територия на САЩ. Откраднати са пръстови отпечатъци на 5,6 милиона американци, но не само това.

При проникването във виртуалните мрежи хакерите са копирали данните на 21 млн. граждани на САЩ. Информацията включва биографии, списъци с роднини, номера на социални осигуровки и полицейски данни, вкл. за употреба на алкохол и наркотици.

В списъка фигурират не само обикновени граждани, но и държавни служители, агенти на службите и военни. Хакерите са получили достъп до досиетата на редица служители на Агенцията за национална сигурност (NSA) и ЦРУ.

Първоначално Бюрото за управление на персонала съобщи за кражба само на пръстовите отпечатъци на 1,1 млн. души, но по-късно, в хода на разследването стана ясно, че мащабът на кражбата на лични данни е много по-голям. Възможно е дори обемът на похитената информация да е още по-голям от обявения, тъй като разследването не е приключило.

Властите на САЩ все още не са повдигнали конкретни обвинения. Обикновено в подобни случаи уликите водят към хакери на територията на Китай или на други места, но работещи за тази страна. Обвиненията между САЩ и Китай в кибершпионаж вече са пословични и вероятно и този път подозренията ще паднат върху азиатската държава.

Коментари по темата: „Хакери похитиха данни на 21 млн. американци”

добавете коментар...

  1. густоооо

    къв малоумник треее си да съхраняваш данни в устройства свързани в мрежата ууууууууууууууууууууу високо технологични идиоти космос гравитация молив чаоооооооооооооп

  2. хмм

    хихихи, ее край край завлядаха света ся…
    малко са те нали са милярдче малко са даже

  3. sdkjf

    “Хакери се добраха до пръстовите отпечатъци на милиони американци…”
    включително и тези на хилядите чужденци (като българите), които са си дали своите при кандидатстване за различни видове визи…

Коментар