3D докосването – новото оръжие на Apple

С 3D тъч, устройствата на Apple ни приканват да ги докосваме много по-сигурно и да навлезем отвъд повърхността

С 3D тъч, устройствата на Apple ни приканват да ги докосваме много по-сигурно и да навлезем отвъд повърхността

Големият пробив за Apple, както вероятно си спомняте, дойде, когато компанията предложи мултитъч технологията на света. Преди появата на оригиналния iPhone екраните реагираха само на сигнала от определена точка и обикновено се налагаше използване на специална писалка. А дори и след това конкуренцията трудно успя да догони Apple устройствата по отношение на мултитъча.

Днес Apple прибягва към още по-коварна атака. След пускане на смарт часовника Apple Watch, MacBook тракпад и редица модели iPhone, компанията добавя изцяло ново ниво към тъчскрийн изживяването. Динамиката е по-голяма, свободата на действие расте – 3D сензорният дисплей предлага необятни възможности.

Ако на някого това нововъведение му се струва не чак толкова значимо, само си представете 3D тъч при ядрено-магнитните резонанси или в учебник по анатомия. Помислете си за него и в компютърните игри, където по този начин бихте могли много по-лесно и ефективно да се концентрирате върху мисията си. Apple вероятно поставя едва началото.

3D инструментът на Apple не е само единично подобрение. Бъдете сигурни, че в най-скоро време всички производители на смартфони ще предлагат функции като Push Touch, Deep Finger и др. А Apple ще си останат завинаги Първите.

Естествено, и останалите компании имат големи заслуги за развитието на смартфон индустрията. Дизайни, иновативни материали, модификации… Но е факт, че никой друг освен Apple не е измислял нещо напълно различно, нещо, което да ни накара да възприемем малките кутийки в джобовете си по изцяло нов начин.

Не че Force Touch промени света. Но определено го поразклати. Продуктите на Apple започват да служат на все повече сетива. Благодарение на осезанието, iPhone и Apple Watch са в състояние дори да се свързват с нервната ни система.

С 3D тъч, устройствата на Apple ни приканват да ги докосваме много по-сигурно и да навлезем отвъд повърхността. Това със сигурност ще предизвика голяма промяна в начина, по който сме свикнали да използваме телефоните си.

Стъпката е толкова огромна, че дори самата компания изглежда се притеснява да споделя очакванията си: „Вече можете да преминавате с пръста си в телефона. Нищо особено”.

Кристина Кацарска

Кристина Кацарска

Коментари по темата: „3D докосването – новото оръжие на Apple”

добавете коментар...

  1. (c:

    HP 150 използва технология патентована от Илинойския университет през 1973г.

    По логиката на taiko Hewlett Packard са обикновени мошеници. 🙂

    А, неолибералните търговски политики са на Microsoft. То не бяха монополни практики, Windows Tax, злоупотреба с доминираща позиция и какво ли още не. Но, тези истории са относително непознати в България, тук микромеките имат силно лоби.

  2. нито първите...

    Абе виж да направиш реалистично изглеждаща холограма излизаща от устройство с размерите на телефон си е откритие ама тоя 3д тъчинг си е незначително откритие.

  3. аман

    Иване, като те гледам как “чеРтеш”, по-добре, че си напуснал, братче.

  4. Иван

    Като черта повечето коментари тук, се убеждавам в правотата си да напусна България преди години! Хейтъри нещастни!

  5. tziko

    Първият комерсиален компютър със сензорен дисплей излиза на пазара през 1983г. Това е Hewlett-Packard 150. Компютърът е работел с процесор Intel 8088, 8 Mhz, 256 KB RAM, 160 KB ROM и 6 KB SRAM. Освен че това е първият компютър с тъчскрийн технология той е и първият компютър на HP с Intel 8088, който работи с MS-DOS операционна система.

    A Ейпъл ли – обикновени мошеници!

  6. Anonymous

    ‘Айде, ‘айде… преди да се присъединим към надъханите дитирамби за Ейпъл, нека си спомним, че покрай безспорния си технически принос, фирмата е отговорна и за най-мракобесната неолиберална търговска политика в бранша. На този зловещ фон дрънкулките и “мултитъч”-овете им, занимаващи екзалтираните маниаци, едва ли си струва да се упоменават.

  7. Shef

    Като ви натръшкат всички болести, старост и пенсионна реформа – хич няма да ви вълнува Apple. Вервайте

  8. xa

    e ти след толкова подробен химичен/физичен анализ няма как да не ти поддадем и да се съгласим, че ейпъл са да бест.
    вече си продадох тъпата китайка и летните гуми на колата за да си го взема веднага!
    ако не ми е забранено да мисля понже съм от другата страна на ябълката, Мисля да кажа, че …. е поредния продукт не предлагаш иновация…!?! провери си информациите за технологиите първо!
    момчета и момичета в крайна сметка от тези технологии, иос, андроид най-доброто си остава нокията от оператора за 5лева, която при удар в земята само и се отлепя капака! батерията държи здравата щото не сте постоянно в “соцЯлната мрежа” понеже всички сте станали асоцЯлни дебили!
    лека:)

  9. (c:

    Изключително забавно е да чета кухи “коментари”, в които има подигравателен тон, но няма съдържание. 🙂

    Apple не само популяризираха multi-touch, те го направиха възможен в устройства с размерите на телефон.

    Много се говори как multi–touch се появява още 96-та, но никой не споменава, че дори през 2007-та най-малките устройства, които ги поддържат, са с размерите на бюро. Само iPhone прави изключение 🙂

    Доказателства колкото искате, само вижте “Microsoft Surface multimedia coffee table”, който в крайна сметка е тотален провал.

    3D touch още не съм пробвал как работи, но пробвах Force Touch на MacBook – създава усещане за натискане на реален бутон. Няма нищо общо с вибрацията, която ползват масово за обратна връзка (feedback).

  10. Поразвеселих се малко АЗ

    Статията е като извадка от любовен роман 😀

  11. аман

    Какъв хонорар взе уважаемата авторка за да напише тази хвалебствена ода? Трябва да й признаем, че е овладяла звученето от преди 10-ти до съвършенство. Усещат се и известни северно корейски елементи, познати от скорошното откриване на хамбургера.
    Освен това виждам и съществен пропуск в писанието – от никъде не става ясно кога и на каква цена това невиждано чудо ще бъде налично в eMAG??!!

  12. Тъч

    Статията е обективна, така е – Епъл популяризираха тъч технологиите, ще останат първи независимо дали се харесва това или не

  13. mhm

    “А Apple ще си останат завинаги Първите.” ахахахахахахахахаххаха стига глупости, можеш спокойно да спреш да пишеш, за да не се излагаш толкова!

Коментар