Първи VISC процесори се очакват догодина

Архитектурата VISC увеличава 2-3 пъти броя на инструкциите за цикъл и с до 4 пъти производителността на ват спрямо днешните водещи CPU, твърди разработчикът Soft Machines

Архитектурата VISC увеличава 2-3 пъти броя на инструкциите за цикъл и с до 4 пъти производителността на ват спрямо днешните водещи CPU, твърди разработчикът Soft Machines

Младата компания Soft Machines разкри подробности за амбициозния си проект за нова процесорна архитектура VISC, която стъпва на идеята за виртуални ядра и потоци. Първият такъв процесор ще се нарича Shasta и според разработчика ще предложи безпрецедентно ниво на ефективност.

Shasta поддържа 64-битови изчисления, има две физически ядра на тактова честота 2GHz и ще се произвежда по 16-нанометров технологичен процес. Чипът се очаква на пазара към средата на следващата година.

Архитектурата VISC увеличава 2-3 пъти броя на инструкциите за цикъл и с до 4 пъти производителността на ват спрямо днешните водещи CPU, твърди разработчикът. Виртуален софтуерен слой осигурява преносимост на VISC за всички CPU архитектури и екосистеми.

Ресурсите, предоставяни от няколко физически ядра, динамично се преразпределят за формиране на едно виртуално ядро с необходимия изчислителен потенциал. Технологията позволява една процесорна нишка да се изпълнява едновременно на множество процесорни ядра, като по този начин се избягват проблемите с честотата и мащабируемостта на едноядрените решения, както и трудностите на многоядреното програмиране.

Същевременно, Soft Machines обяви високо-мащабируемата платформа Mojave – това е едночипова система (SoC), основана на процесорни ядра с архитектура VISC. Благодарение на мащабируемостта, производителите ще могат да създават SoC за най-различни сегменти, вкл. интернет на нещата (IoT) и сървърни решения.

Soft Machines, базирана в Санта Клара, Калифорния, няма планове да става производител на процесори. Вместо това разработчикът ще лицензира своите технологии, за които вече има заинтересовани клиенти.

Пътната карта на Soft Machines включва също процесори Shasta+ и едночипови платформи Tabernas, които се очакват на пазара през 2017 г., а година по-късно трябва да излязат CPU Tahoe и SoC Ordos. Все още няма информация за ориентировъчните цени на първите Sashta процесори.

Коментари по темата: „Първи VISC процесори се очакват догодина”

добавете коментар...

  1. ivan

    Posledno Sashta ili Shasta ?

Коментар