Заплатите в ИТ сектора у нас забавят темпа си на растеж

Работодателите в ИТ сектора са заложили по-малки увеличения на заплатите през 2016 г.

Работодателите в ИТ сектора са заложили по-малки увеличения на заплатите през 2016 г.

Средното ниво на увеличение на заплатите за България през 2015 г. е 3,6%, сочи проучване на Aon. Не се очаква значително увеличение на заплатите през 2016 г., с изключение на някои сектори като производството на автомобилни компоненти, енергийния сектор и горивата.

България е на едно от първите места по процентно увеличение на заплатите заедно със Сърбия (5,1%) и Русия (8,1%). Гърция е на едно от последните места по планирани увеличения – 2%, следвана от Франция (2,4%) и Белгия (2,5%). За Унгария  е планиран сходен процент увеличения – 3,5%.

Секторът „Производство на автомобилни компоненти” не само е с най-високи увеличения на заплатите за 2015 г. заедно със сектор „Информационни технологии” – 4,1%, но и там планират най-голямо увеличение за 2016 г. – 4,8%.

В сектор „Енергиен и горива” увеличенията за 2015 г. са с 3,1%, а планираното увеличение за 2016 г. е 4,7%. Във фармацевтичния сектор и химическата индустрия са заложени по-малки увеличения на заплатите.

Почти незначителен ще бъде ръстът и в сектора „Бързооборотни стоки” (хранителна индустрия и напитки) – от 3% увеличение на заплатите през 2015 г., компаниите са заложили средно 3,2% увеличения за 2016 г.

Почти същите увеличения на заплатите запазват и през 2015 г., и през следващата година секторите „Банки и финанси” и „Телекомуникации”. Интересно е, че в сектор „Информационни технологии” се очаква спад в процентното увеличение на заплатите за 2016 г. През 2015 г. компаниите от технологичния сектор са изплатили 4,1% увеличения, а за 2016 г. са заложили 3,9%.

Няма голяма разлика в планираните процентни увеличения спрямо нивата на служителите – еднакво малки увеличения са заложени както за висшето ръководство, така и за средния мениджмънт и за редовите служители, уточниха от Аон България.

Коментари по темата: „Заплатите в ИТ сектора у нас забавят темпа си на растеж”

добавете коментар...

 1. =

  то няма. сектор образование: няма учители, сектор здравеопазване: след всички пакети с разни хубави неща накрая лекарите станаха дилиъри, сектор земеделие: ….

 2. aaa

  Докато има хора да им работят за тези заплати ще е така!

 3. :o)

  в България ръст на заплатите няма…просто има един бранш с програмисти, който изкривява статистиката…всички други просто или поемат много повече работа за СЪЩИТЕ пари или са на по-ниски от хубавата криза и чудесната бизнес и политическа среда в последните 10 години

 4. Отговор

  От тези сектори за съжаление никой не се интерисува, особено държавата

 5. =

  сектор образование? сектор здрвеопазване? сектор земеделие?

Коментар