Проект „Иновативни училища” стартира в Пловдив

high-school-ins

Обучението ще се извършва по проектно-ориентиран подход, като се създават условия за работа в екип

Община Пловдив въвежда съвременни техники и методи на обучение в училищата в рамките на петгодишен проект „Иновативни училища”, който стартира с 8 учебни заведения в града.

Над 10 000 деца от различни училища в Пловдив ще бъдат включени в мащабния проект за подобряване на образованието. „Иновативни училища” е инициатива на Община Пловдив и фондация „Световен образователен форум България”.

Програмата представлява серия от методи за организиране по нов начин на обучението и учебната среда. Целта е всички деца да бъдат активни и въвлечени в учебния процес постоянно, за да се повиши мотивацията им, да се развият техните умения за анализ, презентиране, позитивно общуване, работа в група и да се подготвят за успешната си реализация след 10-15 години във високо технологично общество.

Учителите ще променят организацията и методите на преподаване, така че те също да се чувстват в по-голяма степен удовлетворени и оценени чрез постигнатите резултати и успехи на техните ученици.

Обучението ще се извършва по проектно-ориентиран подход, като се създават условия за работа на децата в екип. Ще се използват съвременни технологии във всяка класна стая, а децата ще се обучават как да анализират професионално ситуациите и да прилагат различни начини на управлението им.

Акцент е също интегрирането на учениците, подкрепа на различните таланти на децата и превенция на агресивните прояви. Ще бъдат приложени и нови методи на преподаване. За основа ще се ползват утвърдени британски образователни модели.

Проектът е отворен към всички училища и всяко учебно заведение или учител могат да се включат. Община Пловдив се надява в петгодишната рамка на проекта да подкрепи въвеждането на иновативните практики в минимум 60% от общинските училища.

Коментар