Лаборатория на Microsoft е най-тихото място

Специалисти измерват нивото на шум в лабораторията на Microsoft в Редмънт

Специалисти измерват нивото на шум в лабораторията на Microsoft в Редмънд

Microsoft попадна в Книгата за рекорди на Гинес като собственик на най-тихото място на нашата планета. Става въпрос за акустичната лаборатория на компанията,  разположена в Редмънд.

Лабораторията е изградена по поръчка на Microsoft от специалисти на компанията Eckel Noise Control Technologies. За намаляване на нивото на шума в камерата за акустични измервания са използвани множество прийоми.

Така например, приложена е звукова изолация спрямо останалата част на сградата, както и технология срещу вибрации. Освен това отразяваните звуци вътре в камерата се поглъщат с помощта на специални структури, поставени върху всички повърхности.

Независими тестове показват, че фактическото ниво на шум е равно на -20,6 децибела, което е дори под нивото от -16 децибела, заложено при проектиране на лабораторията, съобщава Microsoft.

Предишният рекорд за най-тихо място на планетата беше -13 децибела и принадлежеше на камерата за акустични измервания Orfield Laboratories, която е построена също от Eckel Noise Control Technologies.

За сравнение, теоретичният минимум, обусловен от шума на брауновите движения на частиците на въздуха, е равен на -23 децибела. Дишането на човека съответства на +10 децибела, а шумоленето на листата – на +20 децибела.

Коментар