Смущаващ спад на пазара за компютри в ЕМЕА

Спадът на РС пазара е особено отчетлив при настолните компютри

Спадът на РС пазара е особено отчетлив при настолните компютри

Доставките на персонални компютри в региона EMEA (Европа, Близък изток и Африка) са намалели с 23% през третото тримесечие на 2015 г., спрямо същия период на предходната година, и възлизат на 18,4 млн. броя, по данни на IDC.

Най-силно изразен е спадът при настолните РС – 23,3%, докато в сегмента на мобилните компютри регресът е 22,8%. Като причини за негативната динамика IDC изтъква колебанията на валутите, политическата нестабилност в Източна Европа и Близкия изток, както и стремежът на ритейлърите и дистрибуторите да ликвидират складовите запаси от компютри с Windows 8.1 with Bing.

Въпреки, че през септември се наблюдава ръст в доставките на РС под управление на Windows 10, търсенето на нови устройства остава слабо, заради възможността за безплатен ъпгрейд до новата ОС, която Microsoft осигурява за потребителите на Windows 7 и Windows 8/8.1.

Спад се наблюдава във всички подрегиони на EMEA. Така например, в Западна Европа продажбите са намалели с 18,4%, като на най-големите пазари – Франция и Германия – спадът е съответно 21,2% и 23,3%.

В подрегиона CEMA, включващ Централна и Източна Европа (CEE), Близкия изток и Африка, резултатите са най-лошите за последните няколко години. В частност, CEE бележи спад от 31,3% в периода юли-септември 2015 г., което е най-ниският показател за последните 13 тримесечия.

Трудният пазар се отразява на всички играчи в Топ 5. Продажбите на лидерите HP, Lenovo и Dell, които формират челната тройка, намаляват съответно със 17,1%, 20,1% и 11,3%. Значителен е спадът и при останалите две компании от Топ 5 – тайванските производители Acer и Asus.

Коментари по темата: „Смущаващ спад на пазара за компютри в ЕМЕА”

добавете коментар...

  1. Калъфчо

    Слава богу, ние тука още сме на ниво чактър и воденично колело, така какво се случвало с компютърния пазар не ни кахъри особено…

  2. Anonymous

    Аз лично не се смущавам 🙂

  3. Van

    Спокойно ще дойде и неизбежният спад и за мобилните устройства.

Коментар