И Tesla опря до производство в Китай

Tesla иска от властите в Китай разрешение да произвежда електромобили в страната

Tesla иска от властите в Китай разрешение да произвежда електромобили в страната

Американската компания за електромобили Tesla Motors води преговори с властите в Китай, като се надява да получи разрешение за производство на своите коли в азиатската страна, предаде Уол Стрийт Джърнъл.

Изнасяне на производството в Китай ще позволи на Tesla да намали с една трета цената на електромобилите, предназначени за продажби в региона. По-рано тази седмица компанията на Илон Мъск се сдоби с разрешение да използва функцията за автопилот на Tesla Model S във всички страни по света, с изключение на Япония.

Базовата версия на Tesla Model S се предлага в момента за $106 хиляди в Китай, докато в САЩ тя струва $76 хиляди. При производство в Китай, цената на местния пазар ще падне, в резултат на намаляване на разходите за доставка на оборудване и избягване на митата за вносни автомобили.

Властите в Китай обаче налагат строги изисквания към чуждите производители на автомобили – те не могат да отворят заводи в страната, ако не привлекат местен партньор. Ето защо на Илон Мъск ще се наложи да подпише споразумение с китайски авто-производител.

Пазарът на автомобили в Китай е най-големият в света. Само през миналата година там са продадени 20 млн. машини. Освен това правителството на страната оказва сериозна поддръжка на производителите на зелени автомобили, за да намали въздействието на колите върху околната среда.

По-рано Илон Мъск заяви, че ако успее да продаде на китайския пазар 5 хиляди автомобила Tesla Model S тази година, ще счита това за успех. През първите девет месеца на годината компанията е продала 3025 машини, на фона на общо 28 092 електрически и хибридни модели, реализирани на пазара в страната.

Коментар