Съд решава бъдещето на мрежата Facebook

Продължителната съдебна битка на основателя на социалната мрежа Facebook Марк Цукерберг и неговите състуденти от Харвард стигна до федералната зала в Сан Хосе. Съдебните спорове може да имат решаващи последствия за бъдещето на фирмата.
Предмет на спора е дали ConnectU, мрежа за запознанства, създадена от някои от състудентите на Цукерберг от Харвард, може да поднови споразумението, което е имала с Facebook. ConnectU предяви претенции, че основателят на социалната мрежа е откраднал идеите и кода й, за да основе компанията си. Членовете на ConnectU твърдят, че са намерили ново доказателство по делото.
Facebook иска да въведе в сила споразумението, условията на което не бяха разкрити. Всъщност, голяма част от този случай си остана забулена в мистерия.Потенциалните рискове от ситуацията са огромни за популярната социална мрежа.
"Най-лошият сценарий е Facebook да не разполага със собствен код. Това би довело до катастрофални щети", твърди Ерик Голдман, доцент в Юридическия университет на Санта Клара и директор на юридическия институт по високи технологии към същия университет. "Най-трудният възможен вариант е да се стигне до борба за съществуването на Facebook", допълва Голдман, цитиран от redorbit.com.
Юридическата драма се корени в предприемаческите занятия на студенти от Харвард през далечната 2003 г. Тя започна в бостънския федерален съд и се пренесе в Сан Хосе. Наскоро Facebook засенчи MySpace като най-популярен сайт-социална мрежа в света, според изчисления на comScore.
Базираната в Пало Алто компания привлече 123,9 млн. уникални посетители през май, което е близо три пъти повече от 47,2 млн. потребители на сайта година по-рано. MySpace следва Facebook със 114,6 млн. потребители.
Летящият старт на Facebook предполагаше списание Forbes да опише Цукерберг като най-младия самостоятелно създаден милиардер. Макар цената на частната компания да е обект на спорове, стратегическата инвестиция на Microsoft в края на 2007 се базира на установена цена от $15 млрд.
Но Цукерман беше преследван от твърдения, че е откраднал идеите и кода на харвардските си колеги, създали ConnectU, уебсайт за срещи. А друг бивш колега на Цукерман от Харвард, софтуерният предприемач от Силиконовата долина Аарон Грийнспан, предяви съдебен иск срещу търговската марка на Facebook с аргумента, че той пръв е използвал термина "Facebook" като характеристика на портала, който той е създал.
Решението на съда по казуса предвиждаше тайно изслушване на двете страни, защото темата засяга "споразумение, което те не биха разкрили в публичното пространство". Репортерите естествено започнаха протест, като искаха отлагане на изслушването, за да могат да получат шанса да присъстват на обявяването на решението.
Facebook реагира с контра-обвинение срещу мрежата за Интернет запознанства ConnectU в хакване и кражба на данни от социалната мрежа.
В момента, в който се появиха индикации, че Facebook и ConnectU са постигнали споразумение, адвокатите на ConnectU внесоха в съда документи, според които компютърен консултант по събиране и изземане на доказателства е открил логове на съобщения на харддиска на Цукерберг, което може да се окаже свързано със случая. Експертът беше нает от ConnectU, за да сканира твърдите дискове на Facebook.
По думите на адвоката на ConnectU Джеймс Хорник, съдията е съобщил, че може да излезе с решение по делото преди края на лятото.

Коментар