23% спад на РС пазара в региона ЕМЕА

Продажбите на РС рухнаха през третото тримесечие в ЕМЕА, Windows 10 не успява да съживи пазара

Продажбите на РС рухнаха през третото тримесечие в ЕМЕА, Windows 10 не успява да съживи пазара

Доставките на персонални компютри в региона EMEA (Европа, Близък изток и Африка) са рухнали с 23% през третото тримесечие на годината и възлизат на 18,4 млн. броя, сочи анализ на IDC.

Корпоративният сегмент бележи спад от 17,2%, а положението в потребителския сегмент е още по-катастрофално – спадът там е 28,1%. Търсенето продължава да се измества към мобилните компютри.

Доставките на ноутбуци в ЕМЕА намаляват с 22,8%, а на настолни РС – с 23,3% в разглеждания период (юли-септември 2015 г.). Върху пазара влияят негативно няколко фактора:

На първо място, влияние оказват колебанията на валутите в някои страни от региона. Второ, отразява се негативно политическата нестабилност в Източна Европа и Близкия изток. На трето място, търговците се опитват да изчистят складовите запаси преди началото на празничния сезон.

Що се отнася до Windows 10, новата ОС почти не е повлияла на търсенето, тъй като Microsoft предлага възможност за безплатен ъпгрейд за потребителите на Windows 7 и 8. Все пак през септември се наблюдава известен ръст в продажбите на нови РС с Windows 10.

Причина за спада на пазара е и високата база за сравнение през третото тримесечие на миналата година, когато имаше засилено търсене на ноутбуци с Windows 8.1 with Bing – евтина операционна система, предложена от Microsoft на производителите, и същевременно беше изтекла поддръжката на Windows XP.

В челната петица на РС пазара в ЕМЕА влизат HP (23,7%), Lenovo (20,1%), Dell (10,1%), Acer (9,6%) и Asus (8,2%). Всички водещи доставчици в региона бележат спад, сочи анализът на IDC.

Коментари по темата: „23% спад на РС пазара в региона ЕМЕА”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Пак добре, че не влияе негативно. Тая шпионска помия кой нормален я иска?

Коментар