За четвърт век интернет приобщи 2,8 млрд. души

Тим Бърнърс-Лий даде старта на интернет със своя проект за хипертекстова технология WorldWideWeb

Тим Бърнърс-Лий даде старта на интернет със своя проект за хипертекстова технология World Wide Web

Тази седмица интернет навърши четвърт век. На 12 ноември 1990 г. Тим Бърнърс Лий представя в института ЦЕРН технологията World Wide Web, която позволява служителите в организацията да обменят данни посредством вграден механизъм на хипервръзки в документите.

Проектът за хипертекстова технология WWW се разрасна до глобална мрежа от свързани компютри, която промени живота на хората и начина на правене на бизнес. WWW позволи в мрежата да работят и неопитни потребители, тъй като хипервръзките позволяват много по-лесни преходи, отколкото терминалните програми.

Първият браузър, наречен World Wide Web (по-късно Nexus), беше непретенциозен по отношение на ресурсите и можеше да работи и на най-евтините и слаби компютри. С времето нещата се промениха – сега потребителите на браузъри не могат да редактират съдържанието на уеб страниците, както беше в самото начало на интернет.

Тим Бърнърс Лий разработва софтуер за интернет на оригинален компютър NeXT, който се предлага на пазара в периода 1988-1990 г. Този РС с цена 6,6 хиляди долара обаче не постига комерсиален успех. По-късно Apple придобива проекта и използва технологиите, заложени в него, в своите персонални компютри.

Днес, четвърт век по-късно, в интернет влизат милиарди потребители от целия свят. Към края на 2014 г. аудиторията на глобалната мрежа възлиза на 2,8 млрд. души, което представлява 39% от населението на планетата. За сравнение, през 1995 г. интернет потребителите бяха само 35 млн., или 0,6% от населението.

Коментари по темата: „За четвърт век интернет приобщи 2,8 млрд. души”

добавете коментар...

  1. стигапорно

    безмисления контрол който службите и техните лакеи установиха се се оказа един балон с въздух който се пръсна с появара на ислямска държава вербуването на джихадисти става в мрежата и децата занят за това целите са обикновеният човек и промишленшпионаж има дивиденти а борбата със терроризама е разход загуба на пари и време

  2. :o)

    www ще остане – велик момент в историята на човечеството!

  3. Fixer

    2,8 млрд. души – е доста ама доста неточна цифра. Това е груба бройка на всякакви устройства включени в интернет, терминали, на един човек се пада повече от 1 един IP адрес за различните устройства телефон, лаптоп, таблети и други глупости.

    До Anonymous – нещо си сбъркал мястото с твоя коментар тук.

  4. Anonymous

    “Apple придобива проекта и на негова база създава първите си персонални компютри.”

    Apple I, Apple II, Lisa и Macintosh са взе персонални компютри на Apple още преди да изгонят Джобс.

    След изгонването си, Джобс създава NeXT с помощта на доста инженери, които напускат Apple, за да се присъединят.

    Та, предлагам да си ревизирате глупостите в статията.

Коментар