Китайци ще строят 3D-отпечатани къщи в Русия за $94 млрд.

Така изглежда къщата, отпечатана на 3D принтер, от китайската компания

Така изглежда къщата, отпечатана на 3D принтер от синтетична дървесина и бамбук

Китайският бизнесмен Янг Джушу, шеф на строителната компания Zhuoda Group, планира да построи в Русия огромен брой жилища, отпечатани на 3D принтер. Стойността на проекта е колкото стокооборота между Китай и Русия, или около 94 млрд. долара.

Около 40 китайски инвеститори ще подкрепят начинанието на Янг Джушу, твърди Файненшъл Таймс, позовавайки се на местния новинарски сайт Watching, част от холдинга Alibaba Group. Компанията обещава да върне инвестициите с надбавка от 20-30% за срок от четири години.

Янг Джушу публикува в интернет сканирано изображение от договора с руснаците, но условията по сделката не са разкрити напълно. По думите на бизнесмена, проектът може да възлезе на сумата от $94 млрд., която съответства на годишния обем на търговията между Китай и Русия през 2014.

Компанията на Янг Джушу вече печата на 3D принтер домове с използване на синтетична дървесина и бамбук, като до момента е получила заявки на обща сума от около $313,6 млрд. Целият пазар за подобни къщи, сглобявани от модули, напечатани на 3D принтер, възлиза на $2,3 трлн.

Представители на Zhuoda твърдят, че техният бизнес има рентабилност на ниво 33%, което позволява на строителите на 3D-отпечатани жилища  да взимат кредити с висока лихва.

Коментари по темата: „Китайци ще строят 3D-отпечатани къщи в Русия за $94 млрд.”

добавете коментар...

  1. бай Програмист

    Хммм с дървесина и бамбук, в тоя руски студ, ще я видим тази работа 🙂

Коментар