AMD с по-добра от NVIDIA стратегия за графиката

AMD залага на нов подход към дизайна на графичните чипове и изглежда това започва да носи резултати. Според анализаторите от Jon Peddie Research, тази стъпка може да върне графичните чипове на компанията на върха или поне на равни позиции с Nvidia, която е лидер през последните години, писа CNET.
През юни и двете компании обявиха нови продукти във високия клас (GTX280 на Nvidia и HD4870 на AMD), които се радват на растящ интерес както от потребителите, така и от пресата.
Но отвъд резултатите от ежедневието, графичните чипове на AMD имат шансове да спечелят в дългосрочен план след като фирмата заложи на коренно различна стратегия при нейните последни продукти – HD 4850, HD 4870 и очакваното скоро двучипово решение R700.
AMD започва обновяването от средата на продуктовата линия и расте нагоре. Това е в разрез с традицията. Досега фирмите винаги започваха от върха и постепенно обновяваха продуктите надолу – в средния и нисък клас.
Според John Peddie, този традиционен подход вече не е достатъчно добър. Чиповете стават все по-големи, въпреки че производствените процеси намаляват размерите на транзисторите. Това води до повишаване на консумацията на енергия, разходите се увеличават и в един момент се стига до точка, отвъд която не е практично да се следват старите правила.
Затова стратегията на AMD е да се произвеждат по-малки, по-икономични чипове и след това те да бъдат групирани с цел увеличаване на производителността. Засега стратегията на Nvidia продължава да бъде да се създава един голям, изключително бърз и консумиращ много енергия чип.
В дългосрочен план на Nvidia може да се наложи да възприеме стратегията на AMD, за да остане конкурентна. Ако AMD успее в начинанието си, конкурентите им просто няма да имат друг избор, а очакваната скоро R700 (според слуховете с търговското име 4870 X2) дручипова графична карта ще бъде истинското изпитание за тази стратегия.
Двупроцесорните решения не са новост при видео картите. Върховият чип HD 3850 X2 от предишното поколение на AMD беше такъв продукт. При него обаче връзката между графичните процесори ставаше на базата на фирмената технология CrossFire, а тя не работеше достатъчно добре. Причината е, че както CrossFire, така и конкурентната й технология SLI работят на върха на възможностите си.
Новите чипове ще използват и нов, специализиран интерфейс за комуникация помежду си, което ще доведе до много по-добра мащабируемост. Така с добавянето на нови процесори изчислителната мощ ще расте, като AMD очаква резултати от 1,7 до 1,8 по-добро бързодействие при добавяне на втори графичен процесор.
Стратегията изглежда правилно позиционирана и обещава добри резултати. Ако обаче от AMD не успеят да разрешат проблема с недостатъчното производство, който постоянно ги съпътства в последните години с продуктите от висок клас, едва ли стратегията ще се наложи в краткосрочен план.

по темата: „AMD с по-добра от NVIDIA стратегия за графиката”

добавете коментар...

  1. Ivan T

    Върховият чип на AMD доскоро беше HD3870x2, a не HD3850x2…

Коментар