ИТ гиганти дават тласък на IoT развитието

Концепцията IoT предвижда обмен на информация през мрежата между всевъзможни устройства

Концепцията IoT предвижда обмен на информация през мрежата между всевъзможни устройства

Две от водещите технологични компании ще тласнат развитието на концепцията IoT (интернет на нещата). HP Enterprise – компания за корпоративни решения, формирана след разделянето на HP в началото на ноември т.г., и Intel започват дългосрочно партньорство в областта на IoT.

Intel вече разполага с платформа за интернет на нещата, наречена IoT Plaftorm, която включва набор от най-различни технологии – благодарение на тях, устройствата общуват помежду си чрез специална мрежа. Тази мрежа се явява именно IoT и е създадена с цел обмен на информация между всевъзможни устройства.

Така например, автомобили могат да събират данни за качеството на пътното покритие и да ги предават на други машини в обхвата на действие на мрежата. Intel създаде тази мрежа, за да конкурира решенията на база процесори ARM.  Неотдавна IBM и ARM също обявиха партньорство в областта на IoT.

Решенията на база ARM обаче имат определени ограничения и именно затова HP Enterprise е избрала продуктите на Intel. По същество, HP иска да създава не само крайни IoT устройства, но и специални шлюзове, които ще станат част от мрежата и освен, че ще предават информация, също така ще я анализират.

Устройствата от начално ниво ще разчитат на процесори Intel Atom, докато по-сериозното оборудване ще използва Core i5 или по-мощни процесори. Не се споменава нищо обаче за процесорите Xeon, които освен в сървъри вече намират приложение в десктопи и ноутбуци.

Първите IoT устройства на Intel и HP Enterprise се очакват на пазара в близките месеци, но все още няма информация за конкретните модели и техните характеристики. В допълнение, двете компании ще отворят няколко лаборатории под общото име IoT Discovery – в САЩ, Франция и Сингапур, в които компании и обикновени потребители ще могат да тестват IoT устройства и приложения.

Коментар