YouTube застава зад авторите на съдържание в съда

YouTube ще противодейства на неоправданите претенции на притежателите на авторски права, като защитава потърпевшите

Видео порталът YouTube ще противодейства на неоправданите претенции на притежателите на авторски права, като защитава потърпевшите в съда

YouTube обяви нова програма за поддръжка на създателите на съдържание в съдебните битки за авторски права. В определени случаи, ако създателят на видео бъде обвинен в неправомерно използване на съдържание, YouTube ще предоставя до 1 млн. долара за покриване на съдебните разходи. В допълнение, YouTube ще продължи да показва видеото.

Концепцията за т.нар. честно използване предполага защита на видео, музика, книги и друго медийно съдържание, в което се използват части от съществуващо съдържание, но самата медийна продукция се явява съвършено нова. Проблемът се състои в това, че притежателите на авторски права често злоупотребяват със своето положение и принуждават YouTube да изтрива съдържание в името на борбата с пиратството.

Когато съдебните дела са инициирани от големи корпорации, авторите на видео в YouTube често не разполагат с достатъчно пари за защита на своите права. Именно на такива потребители YouTube е готов да помогне, доколкото премахването на популярни видео клипове с вградена в тях реклама се отразява на приходите на портала, пише SlashGear.com

По думите на Фред вон Лохман, директор по въпросите за авторските права в YouTube, с времето програмата за защита може да прерасне в нещо по-голямо – нещо, което ще помогне на общността, изградена около видео сайта, и притежателите на авторски права да разберат по-добре същността на честното използване на съдържание.

Коментар