95% от телефоните ще са умни през 2019 г.

Почти всеки продаден телефон след четири години ще бъде смарт

Почти всеки продаден телефон след четири години ще бъде от категорията смарт

Смартфоните преодоляха за първи път границата от 50% от всички телефони през първото тримесечие на 2013 г., като оттогава насам делът им се увеличава непрекъснато. Според IC Insights, към края на годината смартфоните ще завладеят 80%.

Прогнозата е още по-категорична в полза на смартфоните в близките години. Твърди се, че през 2019 г. около 95% от всички телефони ще бъдат умни. Докато през настоящата година продажбите на смартфони ще нараснат само с 13%, то обикновените телефони ще отбележат спад с 30%, а през 2016 г. – с още 28%.

Като цяло, пазарът на телефони, вкл. смартфони, ще намалее с 1% през 2015 г., но през следващата година ще нарасне с 2%, прогнозира IC Insights. Лидери на пазара за смартфони са Samsung и Apple, продажбите на които ще достигнат общо 560 млн. броя тази година, но сумарният им пазарен дял ще намалее до 39%.

Лидерите са притискани от агресивни китайски производители като Huawei и Xiaomi, като напрежението пада повече върху Samsung. Във високия клас устройства Apple отстоява позициите си. Благодарение на новия модел iPhone 6s, продажбите на Apple ще нараснат с 20% през настоящата година.

По данни на IC Insights, седемте водещи китайки бранда ще реализират на пазара тази година общо 437 млн. смартфона, което е с 23% повече спрямо миналата година. В резултат на това съвкупният им дял ще нарасне до 31%, докато през миналата година беше 28%.

На обратния полюс е представянето на Microsoft. Нейният дял на пазара за смартфони продължава да намалява. Очаква се през 2015 г. двуцифрен спад в продажбите на Microsoft, което важи и за японския производител Sony.

Коментар