100 млн. ще си купят роботи за пет години

Робот в една от типичните си роли - обслужващ персонал в заведение за хранене

Робот в една от типичните си роли – обслужващ персонал в заведение за хранене

Индустриалните роботи вече са нещо обичайно, но се задава бум и на пазара за потребителски роботи. Анализатори от Tractica очакват сериозно раздвижване в тази област – в близките пет години ще бъдат продадени 100 млн. подобни устройства.

Роботите, за които знаем от книгите и филмите, ще станат част от ежедневието за достатъчно голям брой хора. Макар че представата за роботите като човекоподобни компаньони и слуги едва ли ще се въплъти скоро в живота, развитието на технологиите ще постави пред машините нови предизвикателства извън задълженията им на прахосмукачка, която преодолява препятствия.

Един от ключовите фактори за ръст в популярността на потребителските роботи ще стане напредъкът в областта на изкуствения интелект, в частност – способността на машините да се обучават сами.

Същевременно, учените предупреждават за опасността от изкуствения интелект, който може да излезе извън контрола на човека. Спорно е също така дали роботизацията ще подобри живота на хората или ще доведе до ръст на безработицата.

Коментари по темата: „100 млн. ще си купят роботи за пет години”

добавете коментар...

  1. deni

    100 mil. molq kajete na tam

  2. deni

    nmoga da razbera kolko stryva mojeli da mi kajete molq
    a i mnogo xaresam vahiq robot

Коментар