3D принтер NX1 достига скорост 1 см в минута

Иновативният 3D принтер NX1 печата предмети със скорост 1 см в минута

Иновативният 3D принтер NX1 печата предмети със скорост 1 см в минута

Бърз 3D принтер, разработка на компанията Nexa3D, привлича средства в платформата за финансиране Kickstarter. Моделът NX1 се отличава с високата си производителност – може да печата модели със скорост 1 см в минута.

Nexa3D NX1 е от 25 до 100 пъти по-бърз от повечето обикновени 3D принтери. Устройството печата с точност 120 микрона. Вместо да формира предметите слой по слой, NX1 използва технология на непрекъснат обемен печат, подобна на тази на компанията Carbon3D.

Специален източник на светлина втърдява фотополимерната смола, която постепенно се изцежда от резервоара. За разлика от технологията на Carbon3D обаче, Nexa3D използва слой от смазка, който елиминира придържането на пресните елементи към платформата.

Nexa3D твърди, че процесът на печат е максимално опростен, а консумативът ще се доставя от сменяеми касети. Освен това фотополимерът, който не е изразходван, автоматично се връща в касетата за по-нататъшно използване.

Иновативният принтер ще се доставя в комплект с изчистваща касета, която ще обира цялата смола от резервоара, ако потребителят реши да печата в друг цвят. Nexa3D NX1 струва 1399 евро, а доставките ще започнат през март 2016 г.

Коментар