Арабски фонд се избавя от бизнеса с чипове

Mubadala Development може да продаде дела си в Globalfoundries за сумата от 15-20 млрд. долара

Mubadala Development може да продаде дела си в Globalfoundries за сумата от 15-20 млрд. долара

Падащите цени на петрола принуждават арабските инвеститори да разглеждат варианти за продажба на активи от други бизнеси. В частност, очакват се промени в собствеността на компанията за производство на чипове Globalfoundries.

Фондът Mubadala Development от Абу Даби възнамерява да продаде частично или напълно своя дял в Globalfoundries, съобщи Блумбърг, позовавайки се на анонимни информатори. Твърди се, че вече са проведени първи разговори с потенциални купувачи.

Евентуална сделка се оценява на 15-20 млрд. долара. Решение за сключване на такава обаче все още не е взето. Представители на Mubadala и Globalfoundries засега не коментират появилите се информации.

Компанията Globalfoundries се явявя един от най-големите производители на чипове по поръчка. Тя бе създадена през 2009 г., когато Mubadala изкупи производственото подразделение на AMD.

По-късно Globalfoundries разшири производството си чрез поглъщане на Chartered Semiconductor Manufacturing, а през октомври миналата година придоби подразделение за чипове от IBM.

В резултат на сделката с IBM, Globalfoundries стана собственик на един от най-големите пакети от патенти в областта на полупроводниковото производство.

Бизнесът с производство на чипове по поръчка се оценява на 42 млрд. долара. На този пазар Globalfoundries отстъпва само на TSMC, която има 60% дял, докато арабите държат 11%.

Коментар