Шведски съд забрани блокирането на Pirate Bay

Pirate Bay засега остава неуязвим в родината си към исковете на притежателите на авторски права

Pirate Bay засега остава неуязвим в родината си към исковете на притежателите на авторски права

Шведски съд забрани да бъдат принуждавани интернет доставчиците да блокират достъпа до сайта за обмен на файлове Pirate Bay по искане на притежателите на авторски права, съобщи TorrentFreak.

Торент-тракерът Pirate Bay е блокиран в много европейски страни и правоносителите се надяват, че сайтът ще бъде забранен и в родината му Швеция. Няколко компании, сред които Universal Music, Sony Music, Warner Music, Nordisk Film и Swedish Film Industry, подадоха миналата година иск в окръжния съд на Стокхолм, в който настояват интернет доставчикът Bredbandsbolaget да бъде принуден да блокира Pirate Bay.

В иска се посочва, че ако Pirate Bay не бъде блокиран, Bredbandsbolaget ще трябва да понесе отговорност за нарушаване на авторски права на своите клиенти. Bredbandsbolaget, от своя страна, отказа да се подчини, като заяви, че неговата единствена роля е да доставя достъп до интернет на клиентите и да обезпечи свободния поток на информацията.

В крайна сметка съдът постанови, че притежателите на авторски права нямат право да принуждават Bredbandsbolaget да блокира Pirate Bay, тъй като дейността на интернет доставчика не представлява участие в престъпление съгласно шведското законодателство.

Според анализатори, решението на окръжния съд е в известна степен неочаквано и висшестоящ съд може да го отмени. Припомня се, че в ЕС само една държава – Холандия – отказа да блокира Pirate Bay.

Ищците могат да обжалват решението в Апелативния съд не по-късно от 18 декември тази година. Освен това те ще трябва да платят съдебните разходи на интернет доставчика, които може да превишат 160 хиляди долара.

Коментари по темата: „Шведски съд забрани блокирането на Pirate Bay”

добавете коментар...

  1. Antoan

    Ok

  2. georgi

    Личи си кои са свободните държави в Европа

Коментар