Docomo тества успешно 5G в реални условия

Комерсиални 5G услуги ще стартират в Япония през 2020 г.

Комерсиални 5G услуги ще стартират в Япония през 2020 г.

Докато някои страни тепърва внедряват мрежи от четвърто поколение (4G), Япония започна реални изпитания на 5G технология. Операторът Docomo съобщи, че е провел серия от успешни тестове в реални условия заедно с производители като Nokia Networks, Ericsson, Fujitsu и Samsung Electronics.

По-рано се появиха информации, че Docomo се е натъкнал на трудности при предаване на данни вътре в бизнес център с използване на 5G. Проблемът вече е  преодолян, благодарение на технологии за формиране на насочен сигнал Beam forming и за коригиране на посоката на сигнала Beam tracking.

Docomo твърди, че е постигнал скорости от 2Gbps на територията на комплекса Roppongi Hills в Токио, с използване на оборудване от своя финландски партньор Nokia Networks.

По време на други изпитания в Южна Корея, с участието на Samsung Electronics, японският оператор е предал сигнал със скорост над 2,5Gbps в движещ се автомобил, скоростта на който е била 60 км/ч.

Освен това Docomo потвърждава факта, че е достигнал скорости на предаване на данни от 10Gbps и 11Gbps при използване на оборудване от Ericsson и Fujitsu съответно. Компанията ще продължи тестовете, за да реализира плана си за пускане на комерсиални 5G услуги в Япония към 2020 г.

Коментар