Предстои японско обединение в LCD бизнеса

Sharp е на път да се раздери с губещото си подразделение за течнокристални дисплеи

Sharp е на път да се раздели с губещото си подразделение за течнокристални дисплеи

Производителят на дисплеи Japan Display (JDI) е близо до поглъщане на губещото подразделение за течнокристални панели на Sharp, съобщи японското издание Yomiuri. Евентуална сделка ще роди най-големия в света производител на LCD панели с малък и среден размер.

Твърди се, че японският правителствен фонд Innovation Network Corporation of Japan (INCJ), който е най-големият акционер в JDI, планира да купи мажоритарния дял на Sharp в LCD бизнеса й за около 1,63 млрд. долара. Обединеното предприятие ще притежава 30% дял от световния пазар. Най-близкият му конкурент ще бъде LG Display с дял от 17%.

Очаква се INCJ и Sharp да сключат споразумение до края на настоящата финансова година, която приключва през март 2016. След публикацията за възможна сделка, акциите на Sharp поскъпнаха с 11%. По-рано се появи и друга добра новина за Sharp – кредиторите на компанията планират да опростят всичките й дългове, като така ще й помогнат да продаде дисплейния си бизнес или да сключи друга сделка.

Апетити към подразделението за LCD панели на Sharp има и тайванският производител на ИТ продукти по поръчка Foxconn. През септември ръководството на гиганта излезе с писмо за намерение да придобие дял от бизнеса с дисплеи на Sharp. Самата Sharp разглежда различни варианти и води преговори с няколко потенциални инвеститори.

Коментар