Учени: Няма разлика между мъжкия и женския мозък

Изследователи от Университета на Тел Авив обявиха, че няма разлика между мозъците на мъжете и жените. Така бе отхвърлено за пореден път научно схващане, че полът на човек може да се определи и по изображението на неговия мозък.

Известно е, разбира се, че мъжкият мозък е средно със 100-150 грама по-тежък от женския. Но този показател зависи от останалите характеристики на организма и няма пряка връзка между масата на мозъка и умствените способности на отделния индивид. Най-тежкият мозък – 2850 грама – беше открит в човек, който страда от епилепсия и слабоумие.

Учените от Тел Авив под ръководството на Дафна Джоъл са извършили сравнителен анализ на главния мозък на 1400 души от двата пола. Използвайки магнитно-резонансни томограми, учените са измерили обема на сивото и бялото вещество. Освен това, на базата на данни от дифузна спектрална томография са съставени схеми за разпределение на нервните влакна (бялото вещество) по целия мозък.

В хода на изследването са открити няколко структурни различия между мъжете и жените – например, в областта на хипокампа. Тази част от лимбичната система участва в механизмите за формиране на емоции, консолидация на паметта и задържане на вниманието. Средно, левият хипокамп при мъжете е по-голям, но има и редица изключения от това правило.

Забелязани са и голям брой други подобни „изключения”. Оказва се, че под 8% от изследваните имат само „мъжки” или само „женски” характеристики на мозъка в различни пропорции.

Резултатите от изследването са публикувани в научното списание „Proceedings of the National Academy of Sciences”. Авторите вярват, че то ще даде нов поглед по темата за половите различия на ниво мозъчна дейност. Според учените, „женската емоционалност” и „мъжкото здравомислие” са наложени от обществото стереотипи.

Коментари по темата: „Учени: Няма разлика между мъжкия и женския мозък”

добавете коментар...

  1. Saevar

    а мъ жините имали мозък низнаех…. :), гледах преди няколко месеца предаване на BBC точно за това и там казаха че има голяма разлика между мъжкия и женския мозък, например жените ползват и двете полукълба едновременно а мъжете само едното като превключват от едното към другото но никога едновременно както жените …. не съм спец в тази област но беше интересно предаване препоръчвам да се поразровите и да го гледате.

Коментар