Над 10% спад на РС пазара тази година

Негативната тенденция на РС пазара ще продължи и през първата половина на 2016 г. (източник: IDC)

Негативната тенденция на РС пазара ще продължи и през първата половина на 2016 г. (източник: IDC)

Пазарът на персонални компютри в света ще намалее с 10% през четвъртото тримесечие на годината, прогнозира IDC. Като цяло, продажбите на РС през 2015 г. ще отбележат спад от 10,3%.

Негативната тенденция ще продължи и през следващата година, предвид проблемите в икономиката, наличието на складови запаси и укрепването на долара. Спад ще има през първата половина на 2016-та и едва към края на годината се очаква лек ръст.

Анализаторите обаче са оптимисти в дългосрочен план. Необходимостта от замяна на остарелите системи ще стане двигател на ръст в корпоративния и частния сектор. IDC очаква с прекратяване на поддръжката на Windows 7 пазарът на РС да се оживи, както се случи през 2014 г., когато Microsoft спря да поддържа Windows XP.

Допълнителен фактор за ръст на РС пазара в близко бъдеще ще стане наличието на свободни средства, които по-рано се харчеха за таблети. Вече се наблюдава тенденция продажбите на таблети да намаляват.

Коментари по темата: „Над 10% спад на РС пазара тази година”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Аууу, голяма мъка. Догодина ще събирам пари и вместо да ходя на почивка, ще си купя нов компютър, нови 3 телефона и 5 таблета, за да не фалира хардуерната индустрия.

    Хайде, братя, купувайте! Нищо, че вече имаш 15 телефона и 5 таблета, които събират прах в шкафчето. Купувайте, че иначе цял живот ще се чувствате гузни за фалита на ИТ индустрията.

Коментар