Хиляди затворници пуснати заради софтуерна грешка

Софтуерна грешка доведе до предсрочно освобождаване на 3200 затворници в САЩ

Софтуерна грешка доведе до предсрочно освобождаване на затворници в САЩ

3200 затворници са били освободени предсрочно в САЩ в периода от 2002 г. досега, заради грешка в софтуерното обезпечаване, призна вашингтонската служба, отговорна за управлението на затворите.  

Също така е намален срокът за пребиваване в затвора на още 3100 души, които все още изтърпяват присъдите си. Според публикация в Сиатъл Таймс, средното намаление на престоя в затвора в резултат на софтуерната грешка е 55 дни.

Проблемът излязъл наяве, когато семейството на пострадали се обърнало към властите с въпрос защо престъпникът е освободен предсрочно. Администрацията във Вашингтон е знаела за грешката още от 2012 г., но не е информирала обществеността, навличайки си гнева на губернатора на щата, който научава за нея едва сега и определя случая като недопустим.

Очаква се в началото на януари проблемът в софтуера да бъде отстранен. В момента е преустановено освобождаването на затворници, чиито срокове може да бъдат изчислени неправилно от софтуера, като обработката се извършва ръчно. Същевременно тече разследване.

Коментар