Остарял софтуер бави пускането на затворници

Много затворници в САЩ излежават присъди по-дълго от необходимото, заради бъгав софтуер
(снимка: CC0 Public Domain)

Стотици затворници в щата Аризона излежават присъдите си по-дълго от необходимото, поради нефункционален, остарял софтуер за управление на популацията в затворите, съобщиха американски медии.

Властите в Аризона са наясно с проблема още от лятото на 2019 година, когато в САЩ влезе в сила специална програма, която позволява на затворниците да придобият право на предсрочно освобождаване, припомня радиоканалът KJZZ.

Процедурата следва да протича автоматично въз основа на системно програмиране. Но софтуерът все още не е в състояние да идентифицира хората, отговарящи на условията за предсрочно пускане, и не прави необходимите изчисления.

ИТ специалистите на отдела са започнали да получават вътрешни предупреждения още преди две години. Досега са идентифицирани поне 733 затворници, които отговарят на условията за предсрочно освобождаване, но не са включени в системата.

Освен това някои софтуерни модули не работят правилно, включително системата за проследяване на медицинското обслужване на затворниците, техния брой, имущество, финансови сметки, религиозна принадлежност, класификация за безопасност и принадлежност към групи.

От 2019 г. досега са похарчени около 24 милиона долара по договор с ИТ компания за изграждане и поддържане на системата за управление на популацията в държавните затвори, известна като ACIS.

Коментари по темата: „Остарял софтуер бави пускането на затворници”

добавете коментар...

  1. Бай ти Ганя

    мда…ама някой друг им е платил още сумата и пари за да “тупкат” топката, ‘щото ако освободиш някого предсрочно, спираш да му взимаш “цената” от държавата – важи най-вече за частните затвори 🙂

    АЙде нема нужда 🙂

Коментар