JaguarBoard – едноплатков компютър с процесор Atom

JaguarBoard стъпва на интелски процесор и има размери 101,9х64,5 мм

JaguarBoard стъпва на интелски процесор и има размери 101,9х64,5 мм

Едноплатковите компютри привличат интереса на ентусиасти и разработчици. Подобни устройства могат да се ползват като универсални плейъри, компютри за достъп до интернет, мрежови хранилища, контролери за умния дом, както и в ролята на вградени системи.

Най-известният едноплатков комппютър е Raspberry Pi, като на пазара се предлагат и много други решения на база ARM архитектура. Налична е също опция за потребители, които предпочитат x86 архитектура, заради по-високата производителност. Именно такъв е микрокомпютърът JaguarBoard с размери 101,9х64,5 мм.

JaguarBoard е проектиран на базата на процесор Intel Atom Z3735G, допълнен от 1GB оперативна памет DDR3L и 16GB флаш памет eMMC. Предвидени са интерфейс HDMI 1.4, порт Ethernet 10/100 Мбит/с, три порта USB 2.0, слот за карти памет TF (SDIO 3.0), два COM порта, интерфейс I2C, четири линиии GPIO и гнездо за слушалки и микрофон.

Микрокомпютърът може да работи под управление на операционни системи Windows 8.1 и Windows 10, Ubuntu, CentOS, Fedora, Debian и Android. За захранване се използва източник на постоянно напрежение 5 волта, който осигурява 2 ампера ток.

JaguarBoard може да се превърне в пълноценен компютър, като към него се свържат мишка, клавиатура и монитор, подаде се захранване и се инсталира предпочитаната операционна система.

В момента едноплатковият компютър набира финансиране в платформата Kickstarter. Поставената скромна цел от 3000 долара вече е постигната. Разработчикът обещава доставка на JaguarBoard в комплект с USB хъб през януари 2016 г. срещу вноска в размер на 50 долара.

Коментар