Само 3% от хората рециклират GSM-те си

Повечето стари мобилни телефони залежават в шкафове по домовете и не се рециклират, разкрива глобално потребителско проучване.
Само 3% от всички хора по света рециклират телефоните си, въпреки че повечето от тях имат ненужни стари устройства, но предпочитат да ги захвърлят в някой шкаф по домовете си, показват резултатите от изследването, публикувано от Nokia.
Три четвърти от запитаните добавят, че дори не са и помисляли да рециклират ненужните вече хендита, а половината от хората нямат и понятие, че е възможно да прибягнат до природосъобразната стъпка.
“Повечето от хората нито знаят, че има възможност старите им вече неизползвани мобилни телефони да бъдат оползотворени, нито са наясно как може да стане това”, заяви Маркус Терхо, мениджър по екологични въпроси в Nokia.
Финландската компания се опитва да улесни процеса, като предоставя информация и разширява глобалната си програма за репатриране на стари телефони, като добавя още контейнери за събиране на стари устройства.
“Ако всеки от трите милиарда души по света, притежаващи мобилни телефони, предаде за рециклиране поне по едно вече неупотребявано устройство, можем да спестим 240 000 тона суровини и по този начин да намалим изхвърляните в атмосферата емисии от парникови газове с ефект равен на този от спирането на 4 млн. автомобила от движение. Събрани в едно, действията на всеки отделен човек могат да формират огромен принос за опазване на природата”, добави Терхо.
Въпреки че всеки от анкетираните е притежавал средно около 5 телефона, много малко от телефоните са били предадени за рециклиране, след като вече не са използвани. Едва 3% от запитаните признават, че са използвали възможността за оползотворяване на стария им телефон.
В същото време само 4% от остарелите устройства са изхвърлени на боклука, докато цели 44% от всички остават запокитени някъде из домовете. Друга част от анкетираните са удължили живота на мобилните си телефони по различни начини – една четвърт са ги предали на приятели или роднини, а 16% от хората са препродали устройствата си, най-вече в посока страни в преход.
В глобален мащаб 74% от потребителите казват, че не са се и замисляли за оползотворяване на телефоните си, независимо че 72% смятат рециклирането за изключително важно за опазване на околната среда. Нехайството е особено високо в отделни държави – 88% от жителите на Индонезия не са и чували за възможността за оползотворяване, а в Индия 84% от хората не са информирани за тази опция. В Бразилия, Германия и Швеция делът на неинформираните е 78 на сто. 
Проучването разкрива, че една от основните причини за ниската степен на оползотворяване на старите мобилни телефони незнанието на хората, че то е възможно. На практика до 80% от всички телефони на Nokia подлежат на рециклиране, а ценните материали, вложени в тях, могат да бъдат повторно използвани за производство на цяла гама от най-различни нови продукти, като електрически кани, пейки за паркове, зъбни пломби и дори саксофони и други музикални инструменти от метал.
В цял свят половината от анкетираните не знаят за подобна възможност, като осведомеността по въпроса е най-ниска в Индия (17%) и Индонезия (29%). Най-висока информираност относно рециклирането е регистрирана във Великобритания – 80%, следвана от Финландия с 66 на сто.
“Между 65% и 80% от всяко устройство на Nokia подлежи на рециклиране. Онези пластмасови елементи, които не могат да бъдат оползотворени, просто се изгарят, с което дават енергията за целия рециклиращ процес. Други съставки пък се влагат в чипове или се използват като строителни материали за изграждането на пътища. Така нито един елемент не отива на боклука”, казва Терхо.
Nokia има пунктове за репатриране на остарели мобилни телефони в 85 държави по света, което представлява най-голямата мрежа за доброволно рециклиране в индустрията на мобилните комуникации.

Коментар