Дронове ще се ориентират сами в пространството

Интелигентни дронове на база Snapdragon Flight се очакват на пазара през първата половина на годината

Интелигентни дронове на база Snapdragon Flight се очакват на пазара през първата половина на годината

Система на чип (Soc) от компанията Qualcomm ще даде нови възможности на безпилотните летателни апарати, известни като дронове. В частност, Snapdragon Flight ще позволи на дроновете да се ориентират сами в пространството.

Snapdragon Flight стъпва на процесор Snapdragon 801, който има четири изчислителни ядра Krait 400 с тактова честота над 2,0GHz и ускорител Adreno 330. Чипът поддържа мрежи LTE Cat 4 и камера с резолюция до 21 млн. пиксела.

Дроновете на база Snapdragon Flight могат да се комплектуват със стереоскопична камера, която позволява изграждане в реално време на карта на пространството и планиране на движението. При това ще се отчита разположението на всички обекти по пътя, за да се избегнат сблъсъци с препятствия.

Cъщевременно, дронът ще обезпечи възможност за видео заснемане във формат 4K. Потребителят ще може да го управлява чрез приложение за таблет, смартфон или компютър.

След изпълнение на поставената задача, дронът ще се завръща самостоятелно на площадката за излитане и кацане. Технология Quick Charge обезпечава ускорено зареждане на батерията на устройството.

Дронове с платформа Snapdragon Flight ще се появят на пазара през първата половина на 2016 г. Китайската компания Yuneec вече обяви, че ще използва еталонна платка при разработката на потребителски и професионални дронове.

Коментар