Марк Зукърбърг вгражда изкуствен интелект в дома си

Създаването на персонален помощник за дома е една от целите на Марк Зукърбърг през 2016 г.

Създаването на персонален помощник за дома е една от целите за 2016 г. на Марк Зукърбърг, който наскоро стана баща

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг планира тази година да вгради изкуствен интелект в своя дом, съобщи самият той на страницата си в социалната мрежа. Технологиите ще обезпечат интелигентно управление на жилището.

По думите на Зукърбърг, става въпрос за създаване на персонален помощник, подобен на Джарвис от „Железния човек”. Това ще бъде опростен изкуствен интелект, който ще управлява дома на Зукърбърг и ще му помага в работата.

Първоначално, Зукърбърг ще се заеме с изучаване на съществуващите технологии. След това шефът на Facebook ще започне да обучава своя помощник да разбира говор, с цел да управлява всичко в дома – музика, светлина, температура и т.н.

Зукърбърг е амбициран да обучи изкуствения интелект да разпознава лицата на приятели, за да ги пуска в къщата, както и да следи състоянието на малката му дъщеричка. Той иска също така технологията да визуализира информация за по-ефективно управление на бизнеса.

Всяка година Марк Зукърбърг огласява някои от своите лични цели. Така например, за 2015-та той обяви, че ще изучава севернокитайки език, ще чете по две книги на месец и ежедневно ще се запознава с нов човек.

Коментар