Влошената екология в Китай отваря бизнес за IBM

Пекин често потъва в смог от изгорелите газове и емисиите на предприятията

Пекин често потъва в смог от изгорелите газове и емисиите на предприятията

Тежката екологична обстановка в Китай може да отвори голям бизнес за ИТ гиганти като IBM и Microsoft, които предлагат аналитични инструменти в областта на прогнозирането на природните условия.

В края на миналата година за втори път в историята на метеонаблюденията в Пекин бе обявено най-високото ниво на екологична опасност. Мегаполисът потъна в смог, в резултат на изгорелите газове от автомобилите и емисиите от предприятията.

Влошаващата се екология в Китай застрашава сериозно здравето на хората и подрива авторитета на властта. Ето защо в страната се отделя все по-голямо внимание на услугите за прогнозиране на качеството на въздуха, а интересът на хората към подобна информация нараства.

Съвременните когнитивни изчисления позволяват създаване на софтуер, който е способен да предсказва замърсяването на въздуха за десет дни напред, пише Ройтерс. Еко-софтуерът анализира прогнозите за времето, автомобилния трафик, правителствената информация за замърсяването и дори съобщенията в социални мрежи.

През 2014 г. Microsoft и IBM започнаха да доставят подобен софтуер в Китай. Освен това IBM отвори наскоро в страната център за екологични иновации, в който работят специалисти от компанията и китайски правителстени организации.

Коментар