Wi-Fi HaLow e безжичният стандарт за IoT

Технологията Wi-Fi HaLow ще се ползва от различни устройства за умния дом

Технологията Wi-Fi HaLow ще се ползва от различни устройства за умния дом

Браншовата организация Wi-Fi Alliance обяви на CES 2016 в Лас Вегас технология за безжично предаване на данни Wi-Fi HaLow. Тя се базира на стандарта IEEE 802.11ah и се разглежда като комуникационна основа за „интернет на нещата” (IoT).

Новото технологично решение ще се ползва от различни устройства за умния дом, сензори, автомобили с интелигентни бордови системи, медицински уреди, носими джаджи, промишлено оборудване и др.

Wi-Fi HaLow работи в честотния диапазон 900 MHz, благодарение на което обезпечава два пъти по-голям радиус на действие, в сравнение със сегашните безжични технологии. Освен това Wi-Fi HaLow намалява консумацията на енергия и повишава качеството на сигнала при преминаване през различни препятствия от рода на стени.

Новата технология Wi-Fi HaLow обаче не може да постигне високите скорости на Wi-Fi. Но в концепцията интернет на нещата” подобна скорост не е необходима в повечето случаи. Очаква се много устройства с поддръжка на стандарта Wi-Fi HaLow 900MHz да работят също в честотните диапазони 2,4 и 5GHz.

Коментар