Новата версия на QlikView – опростена и с разширена функционалност

На 30 юни 2008 г. официално излезе на пазара новата версия 8.5 на популярния Business Intelligence софтуер QlikView. Решението е разработено от шведската компания QlikTech и се предлага в България от консултантската фирма Балкан Сървисис. Сред подобренията в обновлението са по-лесна интеграцията в дейността на компаниите, интеграция с приложения на други разработчици, опростена употреба от страна на крайните потребители на продукта, улеснено и по-разбираемо лицензиране.
Версия 8.5 на Business Intelligence продукта дава много по-цялостна картина върху дейностите в една компания и улеснява работата на ИТ администраторите с приложението. Освен това QlikView 8.5 дава възможност за лесното и сигурно използване на аналитична информация от повече крайни потребители, като акцентира върху предоставянето на персонализиран анализ в ръцете на точния потребител и в точното време. Улеснено е използването на решението в Linux или Sun Solaris среда. Обогатена е визуалната интеграция с уеб услуги, като Google maps и Microsoft Virtual Earth.
Отчитайки очакванията на клиентите, че BI решението трябва да повишава ефективността на повечето отдели и нива в компанията, QlikTech акцентира върху повишаване използваемостта на анализите и предоставяне на потребителите на по-удобна визуализация на данните в новата версия 8.5. Служителите на компанията – клиент могат да показват QlikView обекти в офис приложения, като PowerPoint, Word и Excel, да създават по-лесно йерархии в структурите от данни (например продуктова йерархия) и др.
С QlikView 8.5 процесът на лицензиране на продукта е по-лесен и достъпен за потребителите, което реално дава възможност да се предоставят по-големи анализиращи възможности на повече крайни потребители и да се използват пълноценно хардуерните платформи от следващо поколение.
QlikTech е най-бързо развиващият се доставчик на BI софтуер в света, според IDC, а Gartner поставя компанията в групата на “пионерите” в своя Magic Quadrant за Business Intelligence сектора. Основни предимства на решението QlikView, според Gartner, са бързина на внедряване, гъвкавост, висока ценова ефективност, лесна за използване графична среда за анализ и добра поддръжка. Комбинация, която прави софтуера изгоден както за големи, така и за малки и средни фирми, особено във време, когато глобалната икономическа криза намалява ИТ бюджетите на повечето компании и увеличава изискванията за по-висока ефективност при по-ниски разходи.

Коментар