HDTV каналите навлизат ускорено

18% ръст в броя на HD каналите отчете сателитният ТВ оператор SES за миналата година

18% ръст в броя на HD каналите отчете сателитният ТВ оператор SES за миналата година

Телевизионните HD канали навлизат бързо на всички пазари, сочи статистика на сателитния оператор SES за миналата година.

Броят на HDTV програмите, обслужвани от флотилията от повече от 50 сателита, отбелязва ръст от 18% през 2015 г. и достига 2230, което представлява 31% от общия брой ТВ канали, излъчвани от сателитите на SES.

За сравнение, броят на HDTV каналите, разпространени от останалата част от индустрията, се е увеличил с 13%, или около 6400 канала, съобщават от компанията.

Като цяло, броят на ТВ програмите, излъчвани от SES, е нараснал с 11,3% до 7268 канала  през миналата година, в сравнение с общия темп от 2% за останалата част от индустрията.

Високите резултати се дължат на множеството нови HD канали в Европа и Северна Америка, както и на разширяването на видео бизнеса на SES на развиващите се пазари. Близо 60% от всички ТВ програми, доставяни от SES, се излъчват в MPEG-4 формат.

Общият брой на ТВ каналите в Европа, излъчвани от SES, нараства с 9%, като достига почти 2600 ТВ канала, докато числеността на каналите в Северна Америка остава непроменена – 1800 програми.

Продължителното навлизане на HDTV канали, които изискват повече сателитен капацитет от SD каналите, е основният фактор за растеж. HDTV каналите в Европа нарастват с повече от 25% до близо 700 канала, докато в Северна Америка увеличението е с над 3%, като броят им надхвърля 1200.

Разширяването на портфолиото от ТВ програми на SES е особено изразено в развиващите се пазари. В момента SES разпространява близо 2900 ТВ канала в Латинска Америка, Азиатско-тихоокеанския регион, Близкия Изток и Африка (40% от общия брой канали). Това представлява ръст от 25% само за една година. Броята на HDTV програмите се е удвоил и достига 300.

Коментари по темата: „HDTV каналите навлизат ускорено”

добавете коментар...

  1. Planeta фен

    Не забравяйте и Planeta HD, мангасаряните отдавна гледат HD.

  2. БГ

    В БГ почти няма канали които да излъчват постоянно в 1080р . Да не говорим за БТВ на които сапунките и повечето филми дори са в отношение 4:3…

  3. Георги

    Ох Господи прибери си версиите – казват хората.
    Е радвам се за теб че гледаш с HD качество каналите които си изброил като – BNT World, BTV Cinema, Comedy, LADy …. и сигурно още десетки SD канали които ти виждаш с HD качество, или си за очен лекар или идея нямаш какво ми говориш. Нищо – да си жив и здраве.
    Само се подразних от факта, че ме питаш мен, аз дали съм проверил нещата. Въздържай се от такива коментари за в бъдеще.

  4. :o)

    Георги…ти провери ли си нещата, преди да пишеш?
    Има си пълно развитие в този сектор – имаш BNT HD, BTV HD, BNT World, RING, NOVA SPORT, BTV Cinema, Action, Comedy, LAdy, Diema Sport HD…за държавица като България си има прекалено много HD канали.
    Въпросът е – и какво от това? Просто част от развитието на телевизията.
    Телевизорите стигнаха 3840х2160, а тия “HD” телевизии – зорлем 1280×720.
    Това ви е HD-то велико, телевизорите ще стигнат 16К докато телевизията 4К

  5. Комбайнер

    @Георги да не забравяме и че по магазините 4к телевизорите навлизат много, но единственият начин да се гледа нещо на 4к е интернет+ 4k blu-ray…

  6. Георги

    Защо ли ние в БГ пак сме изключение и няма НИКАКВО развитие в този сектор?

Коментар