Google се насочва към виртуална реалност

Към момента Google Cardboard се явява най-достъпното устройство за виртуална реалност

Към момента Google Cardboard се явява най-достъпното устройство за виртуална реалност

Google формира отделно подразделение, което ще се занимава с технологии за виртуална реалност (VR). Компанията разработва специална версия на Android за VR устройства.

Интернет гигантът вече разработи едно VR устройство – Google Cardboard, което се ползва заедно със смартфон и се счита за най-достъпното на пазара. Последните новини от компанията подсказват много по-амбициозни планове в областта на виртуалната реалност.

Начело на VR подразделението застава Клей Бейвър, който по-рано се занимаваше с развитието на продукти като Gmail, Drive, Docs и Cardboard, съобщи Recode. Както се очакваше, именно Бейвър ще ръководи и групата по разработка на версия на Android за VR устройства.

Към момента няма яснота какви ще бъдат първоначалните приоритети на новосформираното подразделение. Предполага се, че Google ще придобие компанията Magic Leap, в която вече инвестира немалко средства.

Наскоро Google добави в YouTube възможност за възпроизвеждане на видео, записано специално за устройства за виртуална реалност. Новата функционалност е налична като в уеб-версията на видео портала, така и в мобилното приложение.

Според някои по-смели прогнози, в следващите десет години традиционната телевизия ще отстъпи място на виртуалната реалност. Това твърди основателят на компанията Oculux VR – Палмър Лъки.

По неговите думи, шлемовете за виртуална реалност ще станат масово достъпни, когато плътността на пикселите във VR системите позволи създаване на ефекти като на монитор или телевизор с висока резолюция.

Коментар