IBM отново с най-много патенти

През миналата година в САЩ са регистрирани общо 298 407 патента

През миналата година в САЩ са регистрирани общо 298 407 патента

За 23-та година поред IBM е лидер по брой регистрирани в САЩ патенти. През миналата година компанията е получила одобрение за 7355 свои изобретения от патентното ведомство на САЩ, по данни на агенция IFI Claims Patent Services, на които се позовава Ройтерс.

След IBM по брой регистрирани патенти се нареждат Samsung и Canon. Скок от 8-ма на 5-та позиция прави Google. Компаниите Microsoft и Apple пък заемат съответно 10-то и 11-то място.

При Microsoft се наблюдава спад от 31% в броя на получените патенти през миналата година. IFI обяснява това с реорганизацията, в рамките на която софтуерната компания подава заявки за патенти от името на други юридически лица.

Като цяло, през 2015 г. в САЩ са регистрирани 298 407 патента за изобретения, което е леко отстъпление спрямо предходната година. За първи път от 2007 г. насам се наблюдава спад.

Патентите често стават предмет на юридически спорове, докато инвеститорите и анализаторите ги следят, за да се ориентират към какво технологично развитие се стремят компаниите.

Коментар