Нарастват харчовете с карти Visa в чужбина

Българите са похарчили с 5% повече средства с карти Visa по време на празниците

Българите са похарчили с 5% повече средства с карти Visa по време на празниците

С 10% е нараснал броят на покупките в чужбина с български карти Visa около Коледа и Нова година, съобщиха от картовия оператор.

Ръст от почти 5% спрямо същия период на миналата година бележат изхарчените средства с карти Visa, издадени от български финансови институции, при търговци извън страната за времето от 20 декември 2015 г. до 5 януари 2016 г. Сумата надхвърля 23 млн. евро.

Броят на покупките достига почти 495 000, което е с близо 10% повече на годишна база. Данните са на Visa Европа и включват POS трансакции лице в лице, електронни покупки от чуждестранни сайтове и MOTO разплащания.

По време на коледните и новогодишните празници българските граждани са направили покупки на POS терминали лице в лице при чужди търговци на стойност с 4% по-голяма спрямо миналогодишния период, a стойността на общия потребителски разход почти запазва своя размер спрямо миналата година. 

Употреба на български Visa карти на POS терминали лице в лице при чужди търговци през отминалите празници е регистрирана в екзотични дестинации като Антигуа и Барбуда, Аруба, Бахамските острови и Бонер.

Покупките, направени онлайн към чуждестранни сайтове, са с над 6,5% повече от миналата година и надхвърлят 11,7 млн. евро в стойност – с над 7,4% повече спрямо предходната година.

Българите са предпочели да пазаруват онлайн преди всичко при търговци, регистрирани в Обединеното кралство, Люксембург, САЩ и Унгария. Най-предпочитаният ден за празнично онлайн пазаруване е бил 28 декември, когато изхарчената сума с български карти Visa за електронни покупки надхвърля 1 млн. евро или с близо 101% повече от същия ден на 2014 г. 

От друга страна, по време на празничния период са извършени над 65 000 MOTO трансакции (трансакция без присъствие на карта) на обща стойност 2,4 млн. евро. Това е увеличение от над 38,5% от миналогодишния общ потребителски разход.

Коментар