XG-Fast постигна 11Gbps по медна двойка

XG-Fast позволява на операторите да използват обикновените телефонни линии до дома на потребителя за предаване на данни с висока скорост

XG-Fast позволява на операторите да използват обикновените телефонни линии до дома на потребителя за предаване на данни с висока скорост

Nokia доказа на практика ефективността на технологията за предаване на данни XG-Fast, при минимални разходи за нейното приложение.

В лабораторни условия финландската компания демонстрира предаване на данни по два медни проводника със скорост 11 гигабита в секунда (Gbps) на разстояние до 50 метра.

XG-Fast е разработена от Bell Labs съвместно с Nokia и Deutsche Telekom, припомня ZDNet. Тестовете на технологията са извършени в лаборатория в Дармщат с използване на обикновена двойка кабели от шеста категория.

Постигнатата скорост се явява рекордна за технологията. Въпреки че работи по медни кабели, XG-Fast има голям потенциал за използване в топологията на мрежите под общо наименование „оптика да дома”.

До сградата се прокарва оптичен кабел, както това са направили много от доставчиците, а до съответния дом връзката е по обикновена медна двойка, ако дължината не превишава 50 метра.

XG-Fast позволява на операторите да използват обикновените телефонни линии за предаване на данни с висока скорост, което ще намали в значителна степен разходите по изграждане на техните мрежи.

В момента скоростта от 11Gbps се постига само на разстояние до 50 метра, но XG-Fast може да работи и на 70 метра между приемника и предавателя, въпреки че в този случай скоростта пада до 1 Gbps.

Коментари по темата: „XG-Fast постигна 11Gbps по медна двойка”

добавете коментар...

  1. ?

    Нищо общо няма между кабел 6та категориа и телефонен кабел (3та категория).

Коментар