Японска компания отваря ферма без хора

Роботите все още не са завладели света, но в някои области могат да заменят напълно хората – например като обслужващ персонал в банки и консултанти в магазини.

Селското стопанство е друга област, където роботите могат да намерят призвание. Японската компания Spread, базирана в Киото, си поставя амбициозна цел за две години да създаде първата в света напълно автономна ферма, обслужвана от роботи.

Нито един човек няма да работи във фермата, когато тя бъде изградена в пълния си вид. Всички дейности – от поливането на градините до събирането на урожая ще се извършват от роботизирани системи.

Първоначално, хората ще участват единствено в посяването. Но в бъдеще и този процес ще бъде автоматизиран, пише Gizmodo.com.

По оценка на Spread, внедряването на роботите ще позволи на компанията значително да намали разходите за персонал и енергия. По план, роботизираната ферма трябва да заработи през 2017 г.

Коментари по темата: „Японска компания отваря ферма без хора”

добавете коментар...

  1. Бай Танас на кюшето

    Перспективата е следната – машините до толкова ще изместят хората, че накрая ще остане само 1 човек и от него няма да има нито нужда нито пък смисъл.

Коментар