Неоригинални USB-C кабели повреждат лаптопа

Неоригинални USB-C кабели могат да причинят сериозни повреди на лаптопите, алармира пострадал потребител

Неоригинални USB-C кабели могат да причинят сериозни повреди на лаптопите, алармира пострадал потребител

Кабел по новия стандарт USB-C нанесе сериозни повреди на компонентите на лаптоп. За проблема съобщава Бенсън Лонг, който е купил кабела от онлайн магазина Amazon.com

Повреден е ноутбук Google Chromebook Pixel 2 – най-скъпия хромбук, с цена 999 долара за базова конфигурация. Опасният кабел е Surjtech 3M USB A-to-C, става ясно от оплакването на Лонг в отзивите за продукта.

Лонг е решил да тества съвместимостта на кабелите по новия USB стандарт, като за целта е използвал Chromebook Pixel 2. Кабелът е бил свързан към лаптопа чрез преходник USB PD Sniffer, който измерва напрежението и тока от зарядното устройство към компютъра.

USB-C кабелът е причинил изгаряне на USB портовете на хромбука. Веднага след свързване на кабела, преходникът изгорял и Лонг не могъл да засече стойностите на напрежението и тока. И двата порта USB Type-C на Chromebook Pixel 2 също били повредени.

При първото рестартиране на ноутбука, системата влязла в режим на възстановяване, тъй като не могла да провери работоспособността на вградения USB контролер.

След инцидента, Лонг отворил кабела и установил, че проводниците в него са били преплетени и запоени към погрешни щекери. „Това ми костваше три устройства”, споделя той, имайки предвид ноутбука и два адаптера USB PD Sniffer.

Според други потребители, с подобен проблем може да се сблъскат и притежателите на по-скъпия Apple MacBook, който също се зарежда чрез порт USB-C.

Коментари по темата: „Неоригинални USB-C кабели повреждат лаптопа”

добавете коментар...

  1. Бръм

    Загелдах се в огромния брой тестове, които е направил и ми прави впечатление, че боклучавите кабели не са толкова по-евтини от качествените. Това означава, че има яко печалбарство някъде по пътя.
    Хубавото е, че благодарение на тестовете му, доста от менталивите кабели в момента са “out of stock” или “unavailable” 🙂

Коментар